Familie ontevreden over 'verliefde Anne Frank'

Een fictief dagboek van Peter van Pels, de jongen die samen met Anne Frank ondergedoken zat in het Achterhuis tijdens de nazibezetting van Amsterdam, zorgt voor wrevel bij de familie. Het dagboek is geschreven door Sharon Dogar, een Engelse jeugdschrijfster, en bevat naar verluidt vurige liefdesverklaringen van Peter voor Anne, naast ook "intieme scenes", aldus The Telegraph. Buddy Elias, neef van Anne Frank en laatste levende directe familie van Anne Frank, kon het boek al lezen en is allerminst opgezet met het portret dat Dogar schetste van de protagonisten. Buddy Elias hoorde veel over Peter van Pels van Otto Frank, maar heeft hem niet rechtstreeks gekend. "Anne was niet het kind dat ze is in dit boek. Ik vind ook niet dat het verschrikkelijke lot van de kinderen kan worden gebruikt in een fictief verhaal," aldus Elias. "Otto vertelde over Peter dat hij heel verlegen was, maar in dit boek krijgt hij een karakter dat hij niet bezat."

Charlie Sheppard van de uitgeverij Andersen Press verdedigt de auteur: "Sharon las het dagboek van Anne Frank keer op keer. Ze twijfelt er niet aan dat ze verliefd waren. Ze praten ook over seks in het dagboek, al bij al waren hun hormonen aan het razen." Dogar zelf zei dat het grootste gedeelte van haar boek de periode behelst dat Peter in het kamp in Auschwitz zat en wil niet te veel op de kwestie ingaan. 

Peter was de zoon van Auguste en Hermann van Pels en werd samen met het gezin Frank in 1944 naar Auschwitz gedeporteerd. Na een zogenaamde 'dodenmars' naar Mauthausen stierf Peter van Pels drie dagen voor de wapenstilstand. (Foto Peter van Pels: Anne Frank Stichting)

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening