Günter Grass schrijft roman over gebroeders Grimm

De Duitse Nobelprijswinnaar Günter Grass blijft op 82-jarige leeftijd onverminderd voortwerken aan zijn ondertussen indrukwekkende oeuvre. Op 3 september verschijnt zijn nieuwe roman, Grimms Wörter, ditmaal over de Duitse taalwetenschappers Jacob Ludwig Karl en Wilhelm Karl Grimm (foto). De twee broers gingen de geschiedenis in als verzamelaars van vaak gruwelijke volkssprookjes maar waren ook voortreffelijke taalwetenschappers, die als een van de eersten begonnen te werken aan een etymologisch woordenboek Duits, het pas in 1961 voltooide Deutsches Wörterbuch.

Het boek van Grass over de gebroeder Grimm heet dan ook "een liefdesverklaring aan de Duitse taal en de Duitse woorden te zijn", zoals het in de aankondiging van Steidl Verlag geformuleerd is. Grass doorkruist daarbij het tijdperk waarin de Duitse democratie en eenmaking een kiem vonden, het begin van de negentiende eeuw. De oudste broer Grimm, Jacob, zetelde na de revolutie van 1848 in het vrij gekozen Frankfurter Parlement.

Ook is de roman, aldus Grass bij een bezoek aan zijn uitgever enkele weken geleden, een "liefdesverklaring aan het gedrukte boek", aldus het Göttinger Tageblatt. "Dat zal in tijden van iPad enkel kunnen overleven als het met liefde en zorgzaamheid is gemaakt." Grass maakte ook dit keer het coverontwerp zelf. (Foto: Daguerreotypie van Hermann Biow uit 1847)

Tags: Nobelprijs, Duitse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening