Verfilming 'The Catcher in the Rye' eindelijk in de maak?

Nog geen zes maanden na de dood van J.D. Salinger duiken geruchten op dat een Hollywoodverfilming van The Catcher in the Rye dan toch niet onmogelijk zou kunnen zijn, zo meldt The Telegraph. Salinger hield bij leven stevig de filmrechten in handen, ook al vroegen vele illustere regisseurs en producenten - Sam Goldwyn, Billy Wilder, Jerry Lewis, Stephen Spielberg, Harvey Weinstein - de toestemming om de klassieker uit 1951 voor het witte scherm te kunnen bewerken. Salinger noemde het boek "niet verfilmbaar" en zei al in 1957 dat ook na zijn dood niemand de filmrechten zou kunnen verwerven.

Nu beweert ook zijn vaste uitgever dat de rechten niet op de markt komen, maar toch heeft Hollywood hoop gekregen. Door een fiscale hervorming in de Verenigde Staten speculeren sommigen dat de erven Salinger op korte termijn veel cash zouden kunnen nodig hebben om de erfenisrechten te kunnen regelen.

In de loop der jaren hebben zijn heel wat namen de revue gepasseerd om de rol van Holden Caulfield op zich te nemen, van Marlon Brando en Jack Nicholson over Leonardo DiCaprio tot Tobey Maguire. Ook een bewerking voor Broadway van het boek door Elia Kazan wees Salinger zonder meer af. Als alles blijft zoals de mytische schrijver-kluizenaar het wilde, zullen de filmmakers moeten wachten tot het copyright op de boeken afloopt, zeventig jaar na het overlijden van de auteur, in 2080. (Foto: de Nederlandse vertaling met de vreemde titel De kinderredder van New York, 1967, een omslag van Dick Bruna)

Tags: Boek en film, Amerikaanse literatuur, Klassiekers
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening