Gouden Uil niet uitgereikt in 2011

De Gouden Uil Literatuurprijs, de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen, zal volgend jaar niet worden uitgereikt, zo laat de Standaard Boekhandel in een persbericht weten. Officieel heet het dat "de prijs nood heeft aan nieuwe impulsen om zijn vlucht verder te zetten". Boek.be, de vakorganisatie van uitgevers en boekverkopers, is door de Standaard Boekhandel gevraagd de prijs over te nemen. De Gouden Uil is een organisatie van HUMO, Canvas, Standaard Boekhandel en Radio 1 en werd praktisch op poten gezet door kunstenhuis Villanella.

"Het is de mening van zowel de vzw De Gouden Uil als van Boek.be dat deze prijs ten goede moet komen aan het hele boekenvak. De Raad van bestuur van Boek.be erkent expliciet de bijzondere waarde van deze Vlaamse prijs en onderzoekt op dit ogenblik de voorwaarden waaronder zij dit vooropgestelde doel kan realiseren," zo luidt het in het persbericht. "In 2011 zal er geen prijs worden uitgereikt om Boek.be de nodige tijd te geven een visie te ontwikkelen over de wijze waarop en de middelen waarmee zij De Gouden Uil vanaf 2012 kan organiseren."

Dit jaar won Cees Nooteboom de Gouden Uil Literatuurpijs voor zijn verhalenbundel 's Nachts komen de vossen. Tom Lanoye won de publieksprijs, maar werd alom beschouwd als de favoriet. Hij greep ook naast de Libris Literatuurprijs. De Jonge Gouden Uil ging naar Ditte Merle voor haar boek Allemaal verliefd. Zie boek.be en De Morgen.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 24-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening