Woning Jean Cocteau omgevormd tot museum

Het huis van de Franse dichter, schrijver, filmmaker en beeldend kunstenaar Jean Cocteau (1889-1963) in Milly-la-Fôret is na renovatie opengesteld voor het publiek. Het werd gisteren officieel als Cocteau-museum ingehuldigd door de Franse minister van Cultuur, Frédéric Mitterrand. Het huis werd in 2002 aangekocht door Pierre Bergé, partner van Yves Saint Laurent en notoir filantroop, en de Franse overheid. Cocteau trok in 1947 samen met zijn partner, acteur Jean Marais, naar het huis met de grote tuin, op zo'n 50 kilometer ten zuiden van Parijs. De schrijver van Les enfants terribles zou er tot aan zijn dood blijven wonen en werken.

Het gebouw in het departement Essonne herbergt een uitgebreide kunstcollectie van meer dan 500 werken van onder meer Pablo Picasso, Modigliani, Man Ray en Andy Warhol, naast natuurlijk beeldend werk van Cocteau zelf. De werken komen uit de collectie van Edouard Dermit, erfgenaam en laatste partner van Cocteau. Dermit sloot de zitkamer, de slaapkamer en de werkkamer meteen na de dood van Cocteau af. Tot op de dag van vandaag bleven ze in de originele staat bewaard. Elders in het gebouw is een tentoonstellingsruimte ingericht waar plaats is voor foto's, schilderijen, tekeningen, boeken en notitieboekjes van de schrijver.

De kosten voor het museum, 5 miljoen euro, werden voor de helft door Pierre Bergé gedragen. Minister Mitterrand noemde de realisatie van het museum "een voorbeeld van hoe huizen van de groten kunnen worden behouden, niet als voyeuristische plaatsen, maar als een oord waar de geest waait van wie er heeft geleefd." Jean Cocteau ligt ook in Milly-la-Fôret begraven. Zie ook LivresHebdo. (Foto: Jean Cocteau samen met Pierre Bergé, gefotografeerd door Edouard Dermit)

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 25-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening