Ongerustheid over 'nieuwe vlucht' Gouden Uil

Verschillende stemmen in het literaire veld reageren ongerust over het feit dat de Gouden Uil Literatuurprijs volgend jaar niet wordt georganiseerd omdat de Standaard Boekhandel er de handen van afhaalt. Daniël Dullers, directeur marketing bij Standaard Boekhandel en lid van het dagelijks bestuur van de Gouden Uil, ontkent in De Standaard formeel dat het alleen om de centen te doen is. Het heet dat er niet meer genoeg "indirecte return" zou zijn voor de boekhandelsketen. Aan De Morgen zegt Dullers dat "de commotie die er de laatste jaren geweest is met reglementswijzigingen en een nieuwe jury met Guy Mortier (Humo) als voorzitter niet de aanleiding is geweest voor de beslissing van Standaard Boekhandel."

Knack ziet een trend in letterenland. "Eerst was er de Literaire Lente die dit jaar in mineur startte want Boek.be zag de kosten voor een groots opgezet openingsevenement niet meer zitten. Dan kwam Het Andere Boek schielijk te overlijden (...). En nu blijkt De Standaard Boekhandel geen 200.000 euro meer veil te hebben voor een vleugellamme Gouden Uil Literatuurprijs. In de literaire evenementensector is het onmiskenbaar crisis. Het rommelde reeds langer achter de schermen van deze belangrijkste commerciële Vlaamse literatuurprijs die al te gedwee aan het handje liep van één van de vier sponsors. Toen een tijdje terug stoemelings de jury werd veranderd, kwam daar niet echt verbetering in met een juryvoorzitter als Guy Mortier, mister Humo himself. Waarom zou De Standaard Boekhandel zo veel geld pompen in een prijs die eerder op Humo's Gouden Bladwijzer leek dan op het eigen logo van de boekhandelsketen? (...) Als Boek.be geen geld meer vond om de Literaire Lente met het gepaste decorum in Gent te lanceren, hoe zouden ze dan nu plots wel aan die 75.000 euro geraken om het gat dicht te rijden?"

Bij Vertel Eens vraagt men zich of de jeugdliteratuur nog aan bod zal komen in een mogelijk volgende editie. Boek.be, die door Standaard Boekhandel gevraagd werd de prijs over te nemen, organiseert zelf al de Boekenleeuw en Boekenpauw, en recent nog werd een nieuwe literaire prijs gelanceerd voor boeken voor 15+. "Na enkele jaren van (terecht) gemopper over het aanbod voor jonge lezers leek de editie van 2011, zelfs nu 2010 nog maar halverwege is, al bijzonder veelbelovend: het afgelopen halfjaar verschenen enkele van de prachtigste kinder- en jeugdboeken van de laatste jaren. Ik keek al uit naar wat de Uil-jury daarmee zou doen," aldus Karin Kustermans.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 25-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening