Archieven Roland Barthes verhuizen naar Bibliothèque Nationale de France

De halfbroer van Roland Barthes, Michel Salzedo, heeft de archieven van de criticus, semioloog en schrijver van het Institut Mémoires de l'édition contemporaine (IMEC) weggehaald om ze te schenken aan de Bibliothèque Nationale de France, zo meldt AFP.

De archieven van Barthes (1915-1980) waren gedeponeerd in het IMEC maar bleven het bezit van de erfgenaam Salzedo, die ze nu schenkt aan de BNF om "de eeuwige bewaring ervan veilig te stellen". Het nieuws werd bekend gemaakt door Eric Marty, bezorger van de Barthes' verzamelde werken en professor hedendaagse Franse literatuur. Algemeen wordt verwacht dat de pronkstukken van het archief in het BNF snel aan het publiek zullen worden getoond, wat niet tot de kerntaken van het IMEC behoort. Die instelling werd in 1995 opgericht om literaire archieven te verzamelen en te bewaren, niet om ze te tentoon te stellen. Ondertussen zitten in het bijna uitpuilende IMEC de archieven van de uitgeverijen Flammarion, Stock en Seuil naast die van Foucault en Duras.

Het IMEC stond vorig jaar in het oog van een literaire storm toen twee persoonlijke teksten van Barthes uit het archief door Salzedo werden uitgegeven. Barthes' voormalige uitgever en vriend François Wahl protesteerde fel tegen die uitgave. Volgens Wahl zou Barthes "gerevolteerd" hebben tegen de boeken "omdat ze zijn intimiteit beschadigden." Wahl beloofde destijds aan Barthes dat hij zich zou bekommeren om diens nagelaten werk. Hij moest voorkomen dat er na zijn dood onafgewerkte teksten opdoken. Maar Barthes wilde die wens niet op papier zetten, "om zijn halfbroer niet te kwetsen". Zie ons bericht van toen.

Tags: Bibliotheken, Franse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 26-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening