Ingeborg-Bachmann-Preis gewonnen door Peter Wawerzinek

De Ingeborg-Bachmann-Preis, een van de belangrijkste literaire prijzen van het Duitse taalgebeid, is gewonnen door de Duitse auteur Peter Wawerzinek. De prijs is 25.000 euro waard en wordt uitgereikt door de Oostenrijkse stad Klagenfurth, geboorteplaats van de schrijfster Ingeborg Bachmann (1926-1973). Er wordt een heus toernooi voor georganiseerd waarbij de genomineerden de jury proberen te overtuigen met ongepubliceerd werk.

De in Berlijn werkende Peter Wawerzinek (pseudoniem van Peter Runkel) won de prijs met een fragment van een autobiografische roman, Ich finde Dich/Rabenliebe. Wawerzinek werd in 1954 geboren in het Oost-Duitse Rostock. Zijn boek behandelt de tienjarige periode dat Wawerzinek in een weeshuis zat nadat zijn ouders de communistische DDR voor de Bondsrepubliek inruilden. Uiteindelijk zou de 'politieke wees' door een leraarskoppel worden geadopteerd.

Met het fragment uit zijn roman won Wawerzinek ook de publieksprijs, waarmee hij nog eens 7000 euro binnenrijft. De Bachmann Preis wordt sinds 1977 uitgereikt en ging onder meer naar Uwe Tellkamp, Franzobel, Katja Lange-Müller en Wolfgang Hilbig. Zie onder meer Der Standard en Die Welt.

Tags: Literaire prijzen, Duitse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 27-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening