PRESSE-PAPIER # 7 - 'Roes', samengesteld door Hafid Bouazza en Yves van Kempen

Een standaardwerk en bloemlezing over de ‘roes' samenstellen, zo luidde het plan dat ervaringsdeskundige Hafid Bouazza in 2006 opvatte. Maar helaas, Roes liep flink wat vertraging op, onder meer omdat medesamensteller Yves van Kempen onder invloed van alcohol van de trap donderde en zijn kaak brak. Logisch dat Bouazza in een interview stelde dat het boek "een ode aan het genot van de roes is, maar ook de schaduwkanten ervan belicht". Het boek is enerzijds encyclopedisch van aard, met een inventaris van drugs en hun doorwerking in de kunsten, anderzijds ook essayistisch. Zowel opium, alcohol, cocaïne, cannabis, mescaline, ether of lsd en zelfs psychedelische paddenstoelen passeren de revue.

De kunstenaarsomgang met de roes varieert van gewillige overgave tot zorgvuldige analyse, al vormt het even vaak een lustrijke bron van inspiratie. Met literaire hinkstapsprongen stuiten we op teksten van onder meer Bohumil Hrabal, Charles Baudelaire, Henri Michaux, Antonin Artaud, Walter Benjamin, Oscar Wilde, Simon Vinkenoog en zelfs Jef Geeraerts. A.F.Th. van der Heijden fabriceert een reeks "miniparoxismen" over drank en dronkenschap en er is aanschouwelijk illustratiemateriaal van onder meer Dick Matena en Peter Pontiac. Aanspraak op volledigheid maakt het boek echter zeker niet, want van drinkebroers als Gerard Reve of Malcolm Lowry is er geen spoor.

 

Hafid Bouazza, Yves van Kempen, Roes. Een bloemlezing over drank en drugs in woord en beeld, Prometheus, 350 pagina's.

 

In de rubriek Presse-papier signaleert en/of proeft De papieren man regelmatig net verschenen boeken: waardevolle literaire essayistiek, boeken over boeken, bibliofiele uitgaven, typografie, fotografie en veel meer.

 

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-06-2010
Verwante berichten
Presse-papier
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening