Avant-gardeschrijver Andreas Okopenko (80) overleden

De van oorsprong Slovaakse auteur Andreas Okopenko is op zondag 27 juni in een Weens ziekenhuis op 80-jarige leeftijd overleden. Okopenko verwierf de Oostenrijkse nationaliteit. Zijn grootste succes had de herhaaldelijk bekroonde schrijver met zijn Lexikon-Roman (1970), waarin hij poogde om traditionele literaire conventies te doorbreken. Het boek, waarbij de artikels in alfabetische volgorde zijn verdeeld, maakt het de lezer mogelijk zich vrij door de pagina's te bewegen en zo een "individuele" roman samen te stellen.
Okopenko schreef zowel prozawerk als lyriek. In 1998 ontving hij de Grote Oostenrijkse Staatsprijs, in 2002 kreeg hij nog de Georg-Traklprijs voor dichtkunst. Zie ook de Austrian Times en Lyrikline voor meer info over zijn werk, een stuk nav. zijn 75ste verjaardag. (berichtgeving via Belga)

Tags: Obituaries, Duitse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 28-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening