Nederlandse schrijver en vertaler Keith Snell (Joyce & Co) overleden

Keith Snell (pseudoniem van Kees Robert Jozef Kanger Snel) is op 18 juni 2010 overleden. Hij werd 59. Snell richtte met zijn lyceumvriend Geerten Meijsing op jonge leeftijd het Haarlemse schrijvers- en filmerscollectief Joyce & Co op. De naam verwees naar de Parijse boekhandel Shakespeare & Co, ooit de uitgever van Joyce en een favoriete ontmoetingsplek voor Angelsaksische auteurs.

Met Joyce & Co publiceerde Snell romans, verhalen, brievenbundels en vertalingen. Snell figureert ook in het werk van Meijsing als 'Keith' en 'Kanger'. Het eerste boek dat het collectief publiceerde, Erwin. 5 oktober 1972 (1974), was voor Meijsing meteen de opstap naar een oeuvre waar alles met elkaar verbonden is en bol stond van de eruditie en diverse literaire genres. Snell bleef daarbij wat onder de radar. Volgens het weblog Rookzanger was het aandeel van Snell in Joyce & Co niet altijd duidelijk: "Uit gesprekken met Geerten heb ik begrepen, dat Kees vooral inspireerde, meedacht, aanhoorde, uitdaagde, structureerde en commentaar gaf, en dat Geerten het feitelijke werk deed. Maar, zo begreep ik ook, zonder zijn aandeel was het magnum opus van Meijsing er niet gekomen"

Andere titels van Joyce & Co , destijds verschenen bij De Arbeiderspers, waren onder meer Michael van Mander (1979), Zendbrief voor de lezers van Michael van Mander (1979), Erwins echo (1982) en Venetiaanse brieven en Calabrese dagboeken (1982). De samenwerking tussen Snell en Meijsing verliep niet zelden over ruwe paden. Het verslag daarover is te lezen in Werkbrieven 1968-1981 uit 1982, uitgegeven bij Peter van der Velden. Op de achterflap is sprake dat de brieven inzicht geven "in de geheimzinnige werkwijze en de niet minder onduidelijke persoonlijke omgang van de belangrijkste figuren van het collectief met elkaar, waarbij het aan verraad, ontrouw en cynische humor niet ontbreekt." In de inleiding is sprake van "driesterren nonsens.", aldus Meijsing. Toch zou Joyce & Co nog in 1986 een laatste boek publiceren, Cecilia. Zie ook Ansiel en het weblog De dwarse man.

Tags: Nederlandse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Hans Cottyn op 29-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening