Protest tegen besparingen Britse bibliotheken

In Groot-Brittannië komen schrijvers en opiniemakers in het geweer tegen de besparingen die de openbare bibliotheken kunnen treffen. Schrijver Neil Gaiman, die vorige week nog de Carnegie Medal won, zei bij de prijsuitreiking dat de besparingen "een diefstal van de toekomst vormen, die we vandaag meteen betalen". De bibliotheken zijn een gemakkelijke prooi voor besparingen, aldus Gaiman, maar "bibliotheken en bibliothecarissen zijn in deze tijd van het teveel aan informatie belangrijker dan ooit. Kinderen willen verhalen, ze willen informatie, ze willen kennis over de vreemde wereld waarin ze leven. Beweren dat het internet hun dat kan leveren, is als een kind loslaten in de jungle en van hem verwachten dat het veilig eten kan vinden."

De Britse journaliste Rowan Pelling, voormalig jurylid van de Man Booker Prize, schrijft in The Telegraph ter ondersteuning van Gaiman een bevlogen liefdesverklaring aan de - gratis - bibliotheek. "Ik had geen gelukkiger werkdagen dan die in de glorieus gekoepelde leeszaal van het British Museum, mijn gedachten bij de legendarische achterwerken, van die van Rudyard Kipling tot die van Mahatma Gandhi, die er voor mij de stoelen hadden gepolijst. Ik ken geen enkele volwassen schrijver die niet schatplichtig is aan de openbare bibliotheken."

Het ministerie van Cultuur wil het budget voor de uitleenvergoeding voor schrijvers alvast inkrimpen met 3 procent. Voor veel schrijvers is dit een belangrijk deel van hun inkomen. Ze zien deze besparing uiteraard niet zitten, zo meldt The Guardian.

Michael Jecks, een Britse schrijver van middeleeuwse misdaadverhalen, lanceert een mogelijke oplossing. In een gesprek met de BBC vindt hij dat er zou moeten worden betaald voor het uitlenen van een boek. Jecks vindt dat al wie het zich kan permitteren best 15 pence per uitgeleend boek veil moet kunnen hebben. Daarbij sloot hij zelf al kinderen uit en mensen die leven van een uitkering.

Jecks zei dat als er niets wordt ondernomen, de besparingen onvermijdelijk op de werking van de bib zullen wegen. "Het maakt niets uit, deze regering of alle vorige, allemaal probeerden ze de budgetten voor bibliotheken in te krimpen. Nu zullen ze nog zwaarder besparen, zodat er minder personeel, minder boeken en minder computers. De 15 pence per boek zal geen enkele lezer in zijn portemonnee voelen." 

Tags: Bibliotheken
Geplaatst door Hans Cottyn op 29-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening