Bezige Bij-uitgever Robbert Ammerlaan start met nieuw literair tijdschrift

De Nederlandse uitgever Robbert Ammerlaan, directeur van De Bezige Bij en tevens hoofdredacteur van Hollands Diep, is van plan een nieuw literair tijdschrift op te richten. Hij maakte dat bekend op het Nationale Uitgeverscongres, zo meldt Mediafacts. Ammerlaan wil "een podium bieden aan aanstormend literair talent" en verwijst naar de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen opkomende schrijvers als Willem Frederik Hermans, Gerard Reve, Harry Mulisch en Hugo Claus hun vroege werk publiceerden in dergelijke bladen. "Menig literair debat en scherpe polemiek is te danken geweest aan de bloeiende cultuur van het literaire tijdschrift", aldus Ammerlaan zelf. Hij beoogt "een literair tijdschrift dat onomstreden kwaliteit brengt, de beste pennen, maar dat door zijn lichtvoetige presentatie en aantrekkelijke formule ook een groot publiek kan aanspreken". De ambities zijn steil: Ammerlaan mikt op 15.000 lezers. Volgens Ammerlaan zijn de huidige literaire tijdschriften Hollands Maandblad, De Revisor of De Gids kranig, maar worden ze "gefrustreerd in hun allure en ambitie door de kleine oplagen en minieme budgetten": "De meeste literaire tijdschriften leiden heden ten dage een zieltogend bestaan. De oplagen lopen eerder in de honderden dan in de duizenden. (...) Er zijn boekenbijlagen en literaire supplementen, maar waar vind je ruimte voor debat en polemiek? Welk tijdschrift publiceert twee, drie hoofdstukken uit nieuw werk?"

Een naam voor zijn nieuwe tijdschrift gaf hij nog niet vrij. Wel gaat hij het prijzengeld van de vorig jaar door Ammerlaan gewonnen € 5.000 van de Dolf van den Brinkprijs gebruiken voor de lancering van het tijdschrift. Ammerlaan lanceerde in 2007 als hoofdredacteur al het voormalige literair tijdschrift (1975-1977) Hollands Diep. Hij restylede het tot een breed en succesvol kunst- en cultuurglossy.

Tags: Literaire tijdschriften, Uitgeverijen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening