Dertien Vlaamse boekenvormgevers bekroond bij Plantin-Moretusprijzen

In het Gentse Stadhuis zijn de laureaten bekendgemaakt van de Plantin Moretusprijzen, de onderscheidingen voor de best verzorgde boeken in Vlaanderen. Bij deze prijzen, een organisatie van de Vlaamse Uitgeversvereniging en Boek.be, krijgen niet de auteurs de eer maar wel de vormgevers en grafici. De vakjury beoordeelde 136 ingezonden boeken en keek nauwlettend naar aspecten als typografie, bindwijze, illustraties en omslag. Uiteindelijk vielen 11 boeken en 13 vormgevers in de prijzen in zes categorieën. Opvallend is de voorkeur voor minimalisme bij de jury.

In de categorie Literatuur ontving de Gentse Studio Luc Derycke de speciaal ontworpen trofee voor zijn vormgeving van het Groot Verzenboek van Jozef Deleu (Lannoo): "Dit klassieke boek springt er gewoon uit. Er valt nauwelijks kritiek op te geven." Vorig jaar won Derycke nog vier Plantin-Moretusprijzen. Danny Dobbelaere werd bekroond voor zijn ontwerp Practicum of het Steriele Schrijven van Willy Roggeman (Het Balanseer). Triomfator bij de categorie kunst- en fotoboeken is Gert Dooreman, die zijn bij Lannoo verschenen tentoonstellingscatalogus zelf ontwierp. "De vlag dekt de lading. Een geweldig boek", aldus de jury.

Verder werden ook de kunst- en fotoboeken van The State of Things en Tierra Celeste gelauwerd, respectievelijk vormgegeven door Kim Beirnaert en Sander Vermeulen. Bij de afdeling kinder- en jeugdboeken vielen Telfeest! van Jaak Dreesen (vormgeving Leen Depooter) en de door Annemie Leysen gekozen verhalen Toen de duisternis viel, heb ik ze opgeraapt (illustraties Gerda Dendooven en vormgeving Kris Demey) in de prijzen. Vormgevers Van Looveren & Princen kregen in de categorie school- en studieboeken de prijs voor hun Lyotard-monografie over Karel Appel. Verder waren er nog bekroningen voor Dion Boodts en Geoffrey Brussato. Opmerkelijk genoeg werd de debuutprijs voor jonge afgestudeerden niet uitgereikt omdat de inzendingen kwalitatief niet voldeden.

De publieksprijs voor het beste boekomslag was met 1.790 stemmen voor Het boek van Mannetje Koek (van vormgever Pieter Gaudesaboos, Lannoo). Uitgeverij Lannoo kaapte daarmee in het totaal vijf Plantin-Moretusprijzen weg. Gaudesaboos mag als prijs een postzegel voor de Belgische posterijen ontwerpen. De bekroonde werken zijn vanaf vandaag tot medio september te bekijken in een tentoonstelling in het Gentse Designmuseum. Daar is ook een speciale publicatie verkrijgbaar.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening