Libris Literatuur Prijs voortaan alleen voor romans

Vanaf de volgende editie van de Libris Literatuur Prijs komen alleen nog literaire romans voor volwassenen in aanmerking. Dat maakte het bestuur van de Libris Stichting bij monde van voorzitter Paul Kleyngeld vandaag bekend. Tot nu toe was de prijs bestemd voor literaire fictie, dus ook voor novellen en verhalenbundels. Zo kon het dat dit jaar ook de Vlaming Bernard Dewulf met Kleine dagen, een bundeling columns - sinds de derde druk van het boek een 'novelle' genoemd - verrassend de Libris binnenhaalde (zie hier).

Met de beperking tot fictie onderscheidde de prijs zich al van de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil Literatuurprijs, waarvoor zowel literaire fictie als literaire non-fictie kan meedingen. Met de verdere inperking tot literaire romans wil de Stichting Literatuur Prijs "maximale duidelijkheid" verschaffen. Het past ook in de geest van de oorspronkelijke inspiratiebron voor de prijs, de Booker Prize, ook alleen toegankelijk voor romans.

Literatuurplein merkt op dat prijs in de praktijk al meestal naar romans ging. "Sinds 1994 is de Libris Literatuur Prijs 17 keer uitgereikt. Dat geeft een totaal van 17 bekroonde boeken en (de bekroningen niet meegerekend) 85 nominaties. Van de 17 bekroonde boeken waren 15 een roman en 2 een verhalenbundel. Van de 85 nominaties waren 79 een roman, 5 een verhalenbundel en 1 een graphic novel (een genre dat met ingang van de editie 2010 is uitgesloten)."

Opvallend is dat de winnende verhalenbundels - Sleur is een roofdier van D. Hooijer en Kleine dagen van Bernard Dewulf - allebei in de laatste drie jaren wonnen. Hebben deze winnaars de reglementswijziging in gang gezet?

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 03-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening