'Verbluffende' collectie eerste drukken in oktober onder de hamer bij Sotheby's

Hoogspanning in de wereld van de bibliofilie. Veilinghuis Sotheby's presenteert op een veiling in oktober een memorabele collectie van 3.000 eerste drukken, die ongeveer alle meesterwerken van de Engelse literatuur omvat, zo meldt The Guardian. Zowel de verzamelde gedichten van Shakespeare uit 1640, Mary Shelley's Frankenstein, een gesigneerde eerste druk van A Christmas Carol van Charles Dickens (afbeelding) en James Joyce's Ulysses bevinden zich onder de 3.000 loten. De verwachte opbrengst van de veiling, die zowel in Londen als New York plaatsvindt, wordt geschat op 8 tot 15 miljoen pond.
Literatuurspecialist Peter Selley van Sotheby's spreekt van "de meest impressionante verzameling Engelse literatuur, die door een verzamelaar de voorbije dertig of veertig jaar is samengebracht." "Het is een ware canon van de Engelse literatuur die hier wordt aangeboden.Elk boek is verbluffend, het snijdt gewoon je adem af. Het is de grootste collectie die ik heb gezien en wellicht de grootste die ik ooit zal zien.Omdat ik denk dat niemand in staat is om zoveel waardevolle boeken samen te brengen, zelfs al had hij daarvoor de middelen." De verzamelaar, die zijn integrale collectie op de markt gooit, wil anoniem blijven, maar het gaat om een Engelsman. Volgens Selley was het "een schoorvoetende boekenkoper."
Een van de topstukken is het gesigneerde exemplaar van Charles Dickens' A Christmas Carol (1844), dat hij schonk aan zijn vriend en vertrouweling William Macready. De opbrengst loopt wellicht op tot 200.000 pond. Het boek van Dickens wordt verantwoordelijk geacht voor onze moderne opvattingen over Kerstmis vieren en is een bij topbibliofielen bijzonder gezochte eerste druk. Slechts twee mensen kregen het ooit in hun bezit na Macready.
Verder zijn er de eerste in de VS gepubliceerde gedichten van T.S.?Eliot en een eerste druk van Evelyn Waugh's Brideshead Revisited. Maar ook de francofielen kunnen nog een graantje meepikken: er is een complete eerste editie van Marcel Prousts A la recherche du temps perdu.

Tags: Bibliofilie, Engelse literatuur, Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening