Amerikaanse bibliothecarissen betogen aan het Capitool

In Washington hebben gisteren een duizendtal Amerikaanse bibliotheekmedewerkers  geprotesteerd voor het Capitole tegen de op til zijnde, ingrijpende besparingen in hun sector. Dit gebeurde tijdens de zogenaamde Advocacy Library Day. De bibliothecarissen waren afkomstig uit alle staten van de Verenigde Staten en droegen t-shirts met slogans waarmee ze steun betuigden aan hun instellingen. Advocacy Library Day wordt elk jaar georganiseerd door de vereniging van Amerikaanse bibliotheken. Het is het slotmoment van een congres over de bibliotheeksector, dat dit jaar plaatsvond van 24 tot 29 juni.

American Library Association-voorzitster Camila Alire sprak de menigte toe en riep ze op om een vuist te maken tegen de besparingen en ze vooral ook onder de aandacht van het Amerikaanse Congres te brengen: "You have all read the headlines about the funding cuts in libraries across the country. You've lived those cuts." Ze kregen daarbij wel de steun van een aantal Congresleden als de Democratische senator Jack Reed. Die riep het Congres op om in te zien dat bibliotheken "essentieel zijn voor de burger en zijn engagement." De besparingen omvatten inperkingen van de algemene bibliotheekbudgetten, die sluitingen van bepaalde openbare bibliotheken teweegbrengen (waaronder 2 in New York en 3 in Indiana), personeelsreducties en verminderde openingsuren.

Paradoxaal genoeg blijkt het bibliotheekgebruik in de Verenigde Staten aanzienlijk te zijn toegenomen sinds het begin van de economische recessie, meldt de ALA (zie ook The Huffington Post). Er zijn momenteel meer Amerikanen met bibliotheekkaarten dan ooit. 

Ook in Groot-Brittannië groeit het protest tegen besparingsrondes in de openbare bibliotheken, zie ons eerder bericht. (foto: leeszaal NY Public Library)

Tags: Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-06-2010 om 20:24
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening