Podium-uitgever Joost Nijsen trekt aan alarmbel over e-bookhype

De Nederlandse uitgever Joost Nijsen, die bij Podium onder meer het werk van Ronald Giphart en Kluun uitgeeft, heeft zijn sterke twijfels over de heersende e-bookhype. Hij denkt er zelfs over om ‘zijn e-books uit de markt te halen'.

Podium-uitgever Nijsen, die bekend staat voor zijn scherpe kijk op het boekenvak, deed zijn uitspraken in Boekblad naar aanleiding van de cijfers die GfK Retail and Technology in Nederland bekendmaakte over de verkoop van e-readers en e-books. Dat onderzoeksbureau stelde dat het elektronische lezen nu echt "op stoom begint te raken". In de eerste vier maanden van 2010 werden boven de Moerdijk 100.000 e-books verkocht, in de voorbije acht maanden 50.000 e-readers. Maar volgens Nijsen werd hier "van een heel, klein pasgeboren muisje een hele grote olifant gemaakt." Te meer daar het probleem van de piraterij bij het e-book meteen levensgroot lijkt te worden.

 

"Ja, ik vond die cijfers ontluisterend", reageert Nijsen vandaag in De Morgen. "Niet dat ik een 19de-eeuws verzet opstart tegen het digitale boek. Maar ik wilde wel een knuppel in het hoenderhok gooien en tegengas geven. Uiteindelijk is de elektronische boekenmarkt nog behoorlijk klein, net een zoemend mugje. Economisch heeft het nog amper betekenis. Bovendien wordt wel heel makkelijk uitgegaan van een explosief groeiscenario. Dat wil ik nog wel eerst zien. Het elektronische lezen zal trouwens eerder doorbreken via andere dragers dan de e-reader, die nu nog een beetje een logge leesvorm is. Ik verwacht meer van toepassingen via de mobiele telefoon. En ik gok erop dat Google Editions een doorbraak zal betekenen. Natuurlijk zal ook de nakende komst van de iPad ons veel wijzer maken."

Nijsen is vooral onthutst door het fenomeen piraterij: "Zo verwacht GfK dat er in 2010 ongeveer 200.000 e-books gedownload zullen worden. Maar liefst zo'n driekwart daarvan zouden illegaal zijn. Dat is niet meteen hoopgevend voor een uitgever, die er toch ook iets moet aan verdienen. Daarvoor bestaat nog lang geen waterdicht model. " Nijsen weet niet meteen hoe je piraterij kunt bestrijden: "Ook mijn zoon heeft een hele filmbibliotheek gratis op zijn laptop staan. Eigenlijk gooien we nu onze content gewoon te grabbel. " Bij zijn auteurs merkt hij nog veel voorzichtigheid over het e-boek: "Als uitgever ben je eigenlijk een veredelde schrijversknecht. Dus als de auteurs het echt willen, staan wij klaar om onze tapijt uit te rollen naar de digitale toekomst. De markt kan razendsnel evolueren." Podiums succesvolste e-booktitel is Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, die even wel ver achterblijft bij de totale papieren verkoop. Ook de Supermarktwijngids als iPhone-applicatie deed het goed, met 4.000 downloads.

Tags: Digitalisering, Uitgeverijen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening