Shakespeare & Company Bookshop lanceert literaire prijs en tijdschrift

De legendarische Parijse Shakespeare & Company Bookshop lanceert een literaire prijs en brengt ook een nieuw nummer van Paris Magazine uit, zo meldt Publisher's Weekly. Het eerste nummer van dat literaire tijdschrift verscheen in 1967. Daarna verschenen nog drie nummers, met zeer lange en onregelmatige tussenpozen, het laatste in 1989. Sylvia Whitman, eigenaar van de winkel en dochter van George Whitman die de winkel in 1951 heropende, noemt het tijdschrift "een reïncarnatie", maar wist ook nog niet te zeggen hoe vaak het zou verschijnen. Dit nummer, dat op 5000 exemplaren verschijnt, werd samengesteld door Granta-directeur Fatema Ahmed. Het bevat een nieuwe vertaling van een gedicht van Apollinaire door Beat-schrijver Lawrence Ferlinghetti en korte verhalen van Marie N'Diaye en Jesse Ball.

De boekhandel op de Parijse linkeroever lanceert ook een nieuwe, tweejaarlijkse literaire prijs van 10.000 euro voor de beste novelle van een ongepubliceerde schrijver. Het manuscript van de novelle moet voor 1 december 2010 worden ingediend. Het prijzengeld wordt ter beschikking gesteld door de De Groot Foundation.

Shakespeare & Company werd oorspronkelijk in 1919 opgericht door Sylvia Beach, de latere uitgeefster van onder meer Ulysses van James Joyce. De winkel in het vijfde arrondissement is een safe haven voor Engelstalige schrijvers in Parijs en organiseert binnenkort ook het Shakespeare & Company Literary Festival (18-20 juni). Een keur aan schrijvers - Martin Amis, Breyten Breytenbach, Hanif Kureishi, Philip Pullman, Will Self, Carole Seymour-Jones, Jeannette Winterson, Nobelprijswinnaar Gao Xingjian en vele anderen -  zakt dan naar Parijs af. In de weken die volgen zijn ook onder meer ook Yann Martel, Nathan Englander en Jonathan Lethem te gast in de winkel in de Rue de la Bûcherie. Over de boekhandel schreef de Canadese journalist Jeremy Mercer Een bed tussen de boeken. Bekijk hieronder een filmpje over de bijzonder manier waarop George Whitman zijn haar 'knipt':

 

Tags: Literaire evenementen, Literaire tijdschriften, Boekhandel
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-06-2010 om 11:19
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening