Tweede digitaal leven voor oude jaargangen literaire tijdschriften

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) gaat meer dan 60 tijdschriften waaronder literaire en algemeen culturele zoals Tirade, Hollands Maandblad, De Revisor, De Gids, DWB, Ons Erfdeel en Spiegel der Letteren in zijn geheel digitaliseren. Dat werd vandaag bekendgemaakt op een bijeenkomst georganiseerd door de Vereniging Literaire Tijdschriften, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren en Athenaeum Boekhandel. Het plan bestrijkt in zijn geheel 1,7 miljoen pagina's, het moet binnen drie jaar afgerond zijn, als er tenminste geen bezuinigingen optreden. Volgens projectleider René van Stipriaan krijgen "vergeten gedichten, verhalen, essays en artikelen" hierdoor een kansrijk tweede leven.

De DBNL voelt zich hierbij gesterkt door het succes van het huidige digitale aanbod van literaire tijdschriften op hun site. Dat aanbod bestaat al uit de eerste jaargangen van De Gids (1837 -1910) maar presenteert ook al recente jaargangen van bvb. De Brakke Hond (1990 - 1995) en Tirade (1996 -2003) en oogst honderden, tot zelfs duizenden raadplegingen per maand. Dankzij een akkoord met enkele vooraanstaande tijdschriften kon een heikele kwestie vanaf dag één worden aangepakt: DBNL vraagt bij iedere auteur in één keer toestemming om zijn werk te kunnen opnemen, namens alle participerende tijdschriften. Op de bijeenkomst zetten Dirk van Weelden, Erik Bindervoet, Robbert-Jan Henkes, Thomas Rosenboom, Carel Peeters en Maarten Asscher meteen hun handtekening onder deze overeenkomst. De tijdschriften zelf beslissen over de tijd waarbinnen hun titels online komen; sommige laten het digitaal aanbieden van hun recentste nummer toe, andere kiezen voor een wachttijd van twee tot maximaal vijf jaar. Onlangs nog berichtten we over de digitalisering van kranten door de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek. (foto: Dirk van Weelden, Erik Bindervoet, Robbert-Jan Henkes, Thomas Rosenboom, Carel Peeters en Maarten Asscher tekenen een overeenkomst waarin ze de DBNL en een 64-tal literaire en wetenschappelijke tijdschriften toestemming geven om hun bijdragen aan oude jaargangen van deze tijdschriften op internet raadpleegbaar te maken, foto Chris van Houts) 

Tags: Bibliotheken, Digitalisering, Literaire tijdschriften
Geplaatst door Johan Eeckhout op 07-06-2010 om 21:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening