Martin Amis hekelt ‘ernst' van literaire prijzen

De Britse auteur Martin Amis heeft op het Hay-on-Wye Festival in Wales venijnig uitgehaald naar het literaire prijzengebeuren, zo meldt The Telegraph. De succesrijke 60-jarige schrijver, die de provocatie nooit heeft geschuwd, won zelf nog geen enkele keer een vooraanstaande literaire prijs zoals de Man Booker of de Costa. "Er is een heersende mode in de literatuur van de laatste eeuw en ze blijft ons achtervolgen: het is die van de ongenietbare roman. En dat zijn nochtans precies de romans die prijzen winnen. De jury's denken immers: "Wel, zo te zien is het niet genietbaar en is het niet grappig. Dus het moet wel erg serieus zijn." Nochtans, zegt Amis, moet literatuur de humor van het leven weerspiegelen.

Tijdens het interview van ruim een uur op het festival had Amis ook striemende kritiek paraat op het werk van James Joyce en Samuel Beckett. "Ze behoren tot de meest invloedrijke schrijvers van de 20ste eeuw, maar zijn amper onderhoudend. Maar als je terugkijkt naar de grote schrijvers uit de Engelse en Amerikaanse canon, dan stuit je daar op veel humoristische schrijvers zoals Jane Austen of George Eliot." Over zijn eigen werk zei hij: "Ik geef de lezer telkens het beste glas wijn dat ik in huis heb en het beste eten uit mijn keuken." Recent verscheen van Amis de roman The Pregnant Widow, die wisselend werd onthaald.

Tags: Literaire prijzen, Engelse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening