Vroege teksten van Stieg Larsson opgedoken

In Zweden zijn verschillende onuitgegeven teksten van Stieg Larsson, auteur van de Milleniumtrilogie, vandaag aan de Nationale Bibliotheek van Zweden overhandigd. "We hebben de geschriften ontvangen van een klein tijdschrift genaamd Jules Vernes Magazine, dat in haar kleine archief enkele manuscripten vond van Stieg Larsson die nooit waren gepubliceerd", zei de directeur van de bibliotheek, Magdalena Gram.

De manuscripten dateren van de jaren 1970, toen Larsson zeventien was, en behoren "tot het genre van de science fiction". Larsson stuurde ze op naar het tijdschrift in de hoop op publicatie. De bibliotheek wist al langer van het bestaan van de manuscripten. Omdat ze de documenten nog maar kort heeft kunnen inkijken, kon ze nog niet meer details verstrekken.

"De beslissing om de manuscripten alsnog te publiceren, ligt bij de erfgenamen van Stieg Larsson, zijn vader en zijn broer," aldus Gram. Ze raadde de erfgenamen wel aan om er goed over na te denken, want de publicatie van materiaal uit Larssons jonge jaren zou "zijn reputatie kunnen kelderen" - wat alvast niet veel goeds voorspelt.

Stieg Larsson overleed in november 2004 op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval. De publicatie van zijn eerste deel van Millenium was een groot succes in Zweden. De drie boeken werden vertaald in dertig talen en werden verschillende keren verfilmd. Ondertussen zijn de erven-Larsson (vader en broer) in een bittere strijd verwikkeld met de weduwe van Larsson. Zie AFP.

Tags: Wereldliteratuur, Bibliotheken
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening