Barbara Kingsolver is winnares van de Orange Prize for Fiction

De Amerikaanse schrijfster Barbara Kingsolver ontvangt voor haar roman The Lacuna de Orange Prize for Fiction, de prestigieuze Britse prijs die de beste roman van een vrouwelijke fictie-auteur bekroont en dit jaar toe was aan zijn vijftiende editie (zie BBC). Kingsolver stak daarmee verrassend de favoriete Hilary Mantel (met Wolf Hall) de loef af: Mantel is immers de recentste Booker Prizewinnares. De shortlist bestond verder uit Lorrie Moore (A Gate at the Stairs), Rosie Allison (The Very Thought of You), Attica Locke (Black Water Rising) en Monique Roffey (The White Woman on the Green Bicycle).

Tijdens een ceremonie in de Londense Royal Festival Hall kreeg Kingsolver de 30.000 pond van de prijs overhandigd en reageerde ze verbaasd. "Elke auteur op de shortlist verdient de prijs. Maar ik neem hem kennelijk mee naar huis." Schrijfster en tv-producer Daisy Goodwin, die de jury voorzat, prees de "adembenemende schaal" van het boek van de winnares. Goodwin voegde eraan toe: "We hadden veel verschillende smaken in de jury, maar aan het eind hebben we gekozen voor passie en niet voor het compromis." De 55-jarige Kingsolver was al eerder genomineerd voor de Orange Prize: in 1999 met The Poisonwood Bible. Tot haar bekendste boeken behoren The Bean TreesProdigal Summer en een non-fictieboek over haar familie en haar poging om te eten van eigen teelt: Animal, Vegetable, Miracle.

The Lacuna is een epische, ambitieuze roman en vertelt de belevenissen van de schrijver Harrison Shepherd en zijn moeder Salome, die plaaster mengt voor de befaamde Maxicaanse muralist Diego Riviera. Dat leidt uiteindelijk tot een baan in Riviera's huis, waar Harrison zichzelf nuttig maakt voor Riviera, zijn vrouw Frida Kahlo en de bolsjevistische leider Leon Trotski, die er in exil verblijft. Kunst en revolutie zijn omnipresent.

Tot de voormalige laureaten van de prijs behoren Marilynne Robinson (Home -2009), Rose Tremain voor The Road Home (2008), Chimamanda Ngozi Adichie voor Half of a Yellow Sun (2007) en Zadie Smith voor On Beauty (2006). Zie ook The Guardian. (foto: de schrijfster (l.) en haar gezin, in de tuin)

Tags: Literaire prijzen, Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-06-2010 om 00:05
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening