Gentse en Spaanse architecten bouwen nieuwe Gentse bibliotheek

Het Gentse architectenduo Coussée & Goris zal samen met het Spaanse architectenbureau Aranda Pigem Vilalta de nieuwe Gentse stadsbibliotheek bouwen aan de Waalse Krook, zo meldt VRT. Uit de vijf geselecteerde architectenbureaus die een ontwerp indienden voor het gebouw, werd het Spaans-Gentse team gekozen. Befaamde architecten als de Japanner Toyo Ito en het Londense Hammer Lassen Architects grepen naast de opdracht.

De Waalse Krook is een gebied tussen een Scheldebocht aan het Zuid en het oude Wintercircus, dat wordt behouden en onderdak zal bieden aan het Vlaamse Instituut voor de Archivering. In het nieuwe gebouw komt de Stedelijke Openbare Bibliotheek en een Centrum voor Nieuwe Media. De opening van de nieuwe bibliotheek is gepland voor 2015, de bouw start in 2012.

Het zeshoekige gebouw zal drie verdiepingen hoog zijn en een oppervlakte hebben van 20.000 vierkante meter. Door het gebruik van glas en licht moet het gebouw open en doorzichtig zijn. Er zal een plooi of "kreuk" in zitten. Voetgangersbruggen over de Schelde zullen een verbinding maken met het Woodrow Wilsonplein en het Laurentplein. De huidige bibliotheek aan het Wilsonplein was te klein geworden.

Ralf Coussée en Klaas Goris zijn ook de architecten achter de renovatie van het Groot Vleeshuis in Gent. Ze wonnen in 2008 de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur. De totaalinvestering voor het project bedraagt 64,5 miljoen euro. De stad Gent komt tussen voor 14,5 miljoen euro, de provincie Oost-Vlaanderen voor 10 miljoen en de Vlaamse overheid voor 25 miljoen. De Universiteit Gent en IBBT dragen elk 7,5 miljoen bij.

Of het nieuwe ontwerp van "absoluut topniveau" is - laat staan "Europese top" - valt vooralsnog moeilijk in te schatten. Dat de intimiteit van het lezen niet meteen vooropstond, lijkt wel al duidelijk.

Tags: Bibliotheken
Geplaatst door Hans Cottyn op 09-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening