WEBSITESTORIES # 5 - Booktunes verenigt muziek en literatuur

Booktunes, zo heet een nagelnieuwe Engelstalige site die op zoek gaat naar de raakpunten tussen muziek en literatuur. Het initiatief van de Nederlander Erik De Loor bevindt zich nog in de embryonale fase maar het is een site met een enorm potentieel. Booktunes brengt romans, biografieën of graphic novels samen waarin muziek een voorname rol vertolkt en speurt naar de songtitels, die netjes geïnventariseerd worden. Vervolgens wordt doorgelinkt naar Bol.com, Amazon en iTunes.

Een even simpel als geniaal idee dus, want wie na het lezen van High Fidelity van Nick Hornby interesse koestert in de vele songtitels die de norse platenverkoper zijn verbijsterde klanten toebijt, kan nu via de site via een simpele link naar iTunes de gebundelde songs aanschaffen én het boek via Bol.com. In Boekblad zegt initiatiefnemer De Loor dat alles rijpte na het lezen van Kafka on the Shore van Haruki Murakami: "Ik heb literatuurwetenschappen gestudeerd en maakte een scriptie over de rol van muziek in Kafka op het strand. De muziek voegt werkelijk iets toe aan dat boek. Je beleeft het verhaal intenser. En het voelde als een gemis dat er geen plek is waar je die muziek kon "raadplegen": je moet het allemaal zelf her en der bij elkaar zoeken." 

Met de recente muziekromans van Toby Litt, Auke Hulst en Leon Verdonschot in ons eigen achterhoofd kan het niet anders dan de site, die ook al op Facebook zit, een potentieel heeft dat de huidige voorzichtige start met Nick Hornby, Vikram Seth en Murakami vele malen overstijgt. Dat de site voor heel binnenkort ook bijdragen rond De laatste dichters van Christine Otten en Bel Canto van PEN/Faulkner Prizewinnares Ann Patchett aankondigt, opent perspectieven. De Loor is op zoek naar alerte, nieuwe medewerkers die bijdragen kunnen aanleveren.

Tags: Digitalisering, Wereldliteratuur
Geplaatst door Johan Eeckhout/Dirk Leyman op 09-06-2010
Verwante berichten
Websitestories
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening