Geloofd en geprezen # 34

Sporadisch verschijnende rubriek waarin literair prijzen-vertier, onderscheidingen  en nominaties van allerlei pluimage onderdak vinden.

 

°°Vertrekkend CPNB-directeur Henk Kraima kreeg gisteren van de ontslagnemende staatssecretaris Marja van Bijsterveldt een Lintje als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde tijdens Kraima's afscheidsfeest in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Henk ‘Van boeken krijg je nooit genoeg' Kraima heeft 24 jaar als directeur bij de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek gewerkt. Henk Kraima werd in 1986 directeur van de CPNB. Daarvoor werkte hij onder andere voor uitgeverij Meulenhoff.  Kraima maakte de Boekenweek en de Kinderboekenweek groot en zette nieuwe campagnes als Juni - Maand van het Spannende Boek, Nederland Leest en de boekenmanifestatie Manuscripta op. Hij wordt opgevolgd door Eppo van Nispen Sevenaar. Lees ook het verslag bij NRC Boeken over de afscheidsviering.

 

°°De Vlaamse vertaalster en De Standaard-recensente Marijke Arijs krijgt voor onder meer haar vertalingen van Amélie Nothomb de jaarlijkse vertaalprijs van de Franse gemeenschap. Minister van Cultuur Fadila Laanan zal de prijs ter waarde van 5.000 euro uitreiken op 4 september.  

 

°°De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft een ingewikkeld nominatiesysteem voor zijn prijzen. Zojuist heeft het de nominaties 2010 bekendgemaakt voor haar vijfjaarlijkse prijzen voor poëzie, proza, podiumteksten en essay, die resp. in 2010, 2011, 2012 en 2013 worden toegekend. Nominatie 2010 voor poëzie gaat naar Soms is alles eeuwig (2009) van Leo Vroman, de Nominatie 2010 voor proza gaat naar Sprakeloos (2009) van Tom Lanoye, de Nominatie 2010 voor podiumteksten naar Gif (2009) van Lotte Vekemans, de Nominatie 2010 voor essay naar Nietzsche & Kant lezen de krant. Denkers van vroeger over dilemma's van nu van Rob Wijnberg.

Dit jaar (op 7 juli) wordt de vijfjaarlijkse prijs van de KANTL voor poëzie (periode 2005-2009) bekendgemaakt. De shortlist omvat de nominaties van de jaren 2006 tot 2010 met Piet Gerbrandy Drievoudig feilloos vals (2005), Charles Ducal In inkt gewassen (2006), Erik Spinoy Ik, en andere gedichten (2007), Rutger Kopland Toen ik dit zag (2008) en Leo Vroman Soms is alles eeuwig (2009).

 

°°De genomineerde boeken voor De Inktaap 2011 zijn Kleine dagen van Bernard Dewulf (winnaar Libris Literatuur Prijs 2010) Godenslaap van Erwin Mortier (winnaar AKO Literatuurprijs 2009) en 's Nachts komen de vossen van Cees Nooteboom (winnaar Gouden Uil Literatuurprijs 2010). Het gaat telkens om de laureaten van de drie 'grote' literaire prijzen in de Lage Landen. Tiens, en hoe moet dat dan volgend jaar met de Inktaap, nu de Uil zich in een lange winterslaap hult?

 

°°En Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds roepen een nieuwe Young Adultprijs in het leven, de Grote Jongeren Literatuurprijs, zie ook NRC. Wordt dit de opvolger van de Jeugd-Gouden Uil?

Tags: Geloofd en geprezen, Literaire prijzen, Nederlandse literatuur, Letterenbeleid
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-07-2010 om 12:30
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening