Frédéric Beigbeder en Atiq Rahimi gaan eigen boeken verfilmen

Nogal wat Franse auteurs van naam kunnen niet weerstaan aan de lokroep van de cinema: denk recent maar aan Michel Houellebecq, Philippe Claudel, Eric-Emmanuel Schmitt en Marc Dugain - helaas niet altijd met pakkend resultaat (denk opnieuw aan Michel Houellebecq). Binnenkort storten alweer twee Franse schrijvers van formaat zich op de film, zo meldt Le Nouvel Observateur, namelijk Frédéric Beigbeder (foto) en Atiq Rahimi.

Atiq Rahimi, de Frans-Afghaanse winnaar van de Prix Goncourt in 2008, gaat zijn eigen bekroonde boek Syngué Sabour. Pierre de patience op de pellicule vastleggen.  Daarvoor heeft hij zelf het scenario geschreven, in samenwerking met Jean-Claude Carrière. Rahimi is niet aan zijn cinematografisch proefstuk toe: eerder stond hij al in 2004 achter de camera voor de verfilming van zijn eigen roman Terre et cendres. In tal van recensies werd overigens al gewezen op het sterk filmische karakter van Syngué Sabour.

Renaudotwinnaar Frédéric Beigbeder is wél een debutant op filmvlak, al mag zijn reclamesatire 99 francs dan wel in 2007 verfilmd zijn door Jan Kounen. Alomtegenwoordige medialieveling Beigbeder gaat zelf de verfilming regisseren van zijn boek L'amour dure trois ans, uit 1997. Het boek vertelt de amoureuze tegenslagen van Marc Maronnier, mondain chroniqueur. De boeken van zowel Rahimi als Beigbeder verschijnen in Nederlandse vertaling bij De Geus.

Tags: Boek en film, Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening