Geert Mak gastredacteur van 'Historisch Nieuwsblad'

De Nederlandse schrijver en socioloog Geert Mak heeft gefungeerd als gastredacteur voor het zojuist verschenen zomernummer van het Historisch Nieuwsblad. Als thema koos hij voor 'verslaggevers van de 20ste eeuw'. In het nummer laat hij de geschiedenis van de twintigste eeuw herleven door de ogen van beroemde journalisten. Volgens Mak, die zelf voor talloze landelijke kranten werkte, schrijven journalisten vaak "de eerste versie van de geschiedenis", naar het motto dat Philip Graham, eigenaar van Newsweek, ooit aan zijn redacteuren meegaf. "Historici komen opvallend vaak in de journalistiek terecht. Journalisten eindigen niet zelden als historici", aldus Geert Mak in zijn inleiding. "Dat is geen toeval. Beide disciplines vereisen immers een scherp gevoel voor maatschappelijke en politieke ontwikkelingen, plus een onophoudelijke nieuwsgierigheid. (...) Barbara Tuchman, schrijfster van baanbrekende literatuur over de Eerste Wereldoorlog en de 14e eeuw, begon haar loopbaan bij The Nation en New Statesman. Sebastian Haffner, die misschien wel de beste minibiografie van Hitler schreef, werkte zijn halve leven voor de Observer. Nederlandse biografen als, ik doe maar een greep, Anet Bleich (Den Uyl), Annejet van der Zijl (Bernhard), Elsbeth Etty (Henriëtte Roland Holst) en Piet Hagen (Troelstra), allemaal komen ze voort uit het journalistieke metier", noteert Mak.

De vijf artikelen uit het door Mak gepatroneerde Historisch Nieuwsblad plus één foto-essay handelen over grote namen uit de journalistiek, zoals ook de Franse schrijver Émile Zola, Joseph Roth, Ed Murrow, Martha Gellhorn, Willem Oltmans en Henri Cartier-Bresson. Het artikel over Roth heeft Geert Mak zelf geschreven. Eerste zin: "Het einde was tekenend voor het leven. De legende van de Heilige Drinker heette zijn allerlaatste novelle. De titel was maar al te toepasselijk op zijn leven als balling in Parijs, gevlucht voor het Duitse nazi-regime." In mei 2009 bracht Mak al een hommage aan Roth tijdens een internationaal colloquim in Gent over de schrijver. Hier staat de complete inhoudstafel van het desbetreffende nummer.

Mak is de auteur van onder meer Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader en In Europa. Van dat laatste boek maakte hij een druk bekeken televisieserie. (met dank voor het signalement aan Armand Plottier)

Tags: Wereldliteratuur, Nederlandse literatuur, Literaire tijdschriften
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening