Faculteitsbibliotheek van Stanford University gooit boeken overboord

Een Amerikaanse universiteitsbibliotheek gaat meer dan 85 procent van haar papieren publicaties de deur uit doen, zo meldt Informatieprofessional. Het betreft de Faculteit Engineering van de Stanford University. Nadat de verbouwing van de bibliotheek van de faculteit is afgerond, is het de bedoeling dat de collectie uit nog slechts 20.000 boeken bestaat. Vooral de tijdschriften delen daarbij in de brokken. De nieuwe bibliotheek zal vervolgens wel 24 uur per dag toegang bieden tot 12.000 digitale tijdschriften en 40.000 e-books.

De beslissing komt er na een onderzoek van de bibliotheek, waaruit bleek dat de voorbije vijf jaar amper nog papieren boeken werden ontleend. Het gaat hier meestal wel om vakliteratuur voor ingenieurs. In 2005, toen men zich realiseerde dat er een nieuwe bib nodig was voor de steeds groeiende collectie, werd beslist om terug te schalen. 

Directeur Michael Keller zei tijdens een interview met National Public Radio (NPR) dat de bibliotheek in de toekomst waarschijnlijk helemaal geen papieren boeken meer zal bevatten, omdat docenten en studenten er al voortdurend digitale boeken gebruiken, die bovendien voortdurend geactualiseerd kunnen worden. De Engineering Library is voorlopig wel het enige bibliotheekonderdeel van Stanford University dat zo drastisch afstand neemt van zijn papieren collectie.

In 2004 was Stanford University een van de eersten om mee te stappen in het grootscheepse boekendigitaliseringsproject van Google Books.

Tags: Bibliotheken, Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-07-2010
Verwante berichten
Reacties

Zijn digitale tijdschriften en e-books tijdsbestendig? Gooit men zo zijn verleden niet weg?

geplaatst door annemie vrints op maandag 19 juli 2010 om 12u16
Geef uw mening