VRT-journaliste Annelies Beck debuteert binnenkort als romanschrijfster

De Vlaamse VRT-journaliste Annelies Beck (37) debuteert binnenkort als romancière. Bij de Nederlandse uitgeverij De Geus verschijnt in januari 2011 haar eerste roman Over het kanaal, waarin ze een persoonlijke familie-geschiedenis als uitgangspunt neemt. "Een ongelooflijk spannend gevoel, literair debuteren", zegt Beck vandaag in De Morgen. De presentatrice van het actualiteitenprogramma Vandaag is zelf al jarenlang actief als recensente van vooral Angelsaksische literatuur en zetelde ook een aantal jaren in de Gouden Uil-jury. Ze beseft maar al te goed dat haar debuut met argusogen bekeken zal worden. "Dit boek suddert eigenlijk al tien jaar. Maar zoals dat gaat in het leven van een drukbezette journaliste, sprokkelde ik er hoofdzakelijk tijd voor in de vakantieperiodes."
Over het kanaal, dat zowat 300 pagina's zal tellen, is tegelijk ook een uitvloeisel van de korte documentaire over haar overgrootvader August Keppens die ze in 2009 maakte voor de Canvas-serie Verloren land. Beck stuitte destijds op documenten van haar overgrootvader die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Glasgow verbleef, samen met drie van zijn broers. "Ik heb toen veel research gedaan over zijn levensloop.Ik had er schik in, zeker omdat ik van opleiding ook historica ben. In dat verhaal dook ook ene Marie op, een vriendin van mijn overgrootvader. Geleidelijk aan drong haar verhaal zich veel manifester aan me op. Haar leven was een stuk woeliger en er viel romantechnisch meer mee te doen." Over het kanaal handelt dan ook over Marie die haar eigen plek zoekt in de vreemde stad en ontdekt dat er ook in de Belgische gemeenschap in Glasgow mensen zijn die de ellende van hun landgenoten uitbuiten ten voordele van zichzelf. "Hoewel het boek op een waargebeurd verhaal is gebaseerd, resulteert het wel degelijk in fictie", wil Beck nog benadrukken. En hoe is Beck bij uitgeverij De Geus terechtgekomen? "Eigenlijk is dat heel spontaan gelopen. Na de Verloren land-documentaire heb ik in De Standaard daarover een artikel gepubliceerd dat hen is opgevallen. Later heeft De Geus een professionele blik geworpen op de teksten waar ik al aan bezig was."

Tags: Nederlandse literatuur, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening