Compagnie Marius installeert Antwerpse openluchtzomerbibliotheek

Een halfronde tribune in de open lucht met zestig comfortabele plaatsen, ruggensteunen en tafel-bladen, 2.000 boeken opgesteld van dun naar dik en een zomerbibliothecaris die je te hulp snelt. Dat is het decor van de Zomerbibliotheek die Compagnie Marius in het leven heeft geroe-pen tijdens de Zomer van Antwerpen aan het Antwerpse Zuid. De inspiratie haalden ze de houten tribune waarmee Comp. Marius reeds tien jaar in openlucht speelt, en anderzijds vanuit hun grote liefde voor boeken.

Het fundament van de bibliotheek bestaat uit de zowat 1.800 boeken tellende collectie van fervent boekenverzamelaar baron Walter Verbeeck. Er wordt daarbij een hoogstpersoonlijk catalogiseringsysteem gehanteerd, namelijk de tijd die je nodig hebt om het werk(je) te lezen. En wie een boek na een bepaalde poos nog niet uit heeft, kan een persoonlijke bladwijzer vragen en het boek netjes reserveren voor een volgende sessie. Ook de openingstijden verraden een passende ongedwongenheid. Geen bibliothecaris die vijf minuten voor sluitingstijd de aanwezigen verzoekt op te hoepelen en bruusk de lichten dooft. Nee, de bibliotheek drijft op het ritme van de zonsondergang. In het begin van de zomer betekent dat tot 22.00u, op het einde van de zomer tot 20.50u verduidelijkt de website voor wie dit "organische" tijdsbesef is kwijtgespeeld. Het initiatief kreeg de steun van de dichters Andy Fierens en Maarten Inghels, Koen Schetske, Paul Verrept, illustrator Carll Cneut, de boekhandels Demian en De Slegte en de uitgeverijen Arbeiderspers, Querido en De Bezige Bij. Ook de Permekebibliotheek, De Buren en Boekenstad verleenden knowhow.

Uiteraard voorziet ook dit type van bibliotheek in een resem extra activiteiten: er komen jeugdauteurs voorlezen, er is theater. Wie zich daartoe geroepen voelt, kan op maandagavond loos gaan met een vrije woord-performance. Zelfs de traditionele bibliotheek blinddate kon niet ontbreken.

Tags:
Geplaatst door Johan Eeckhout op 15-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening