Crossing Border strikt drie Booker Prizewinnaars

Het literatuur- en muziekfestival Crossing Border heeft de eerste namen bekendgemaakt voor zijn Haagse 'moedereditie', die van 17 tot en met 20 november plaatsvindt. Ook voor de Antwerpse spin-off, die voor de tweede maal zijn beslag krijgt op 21 november in de Arenbergschouwburg, zijn auteurs en musici vrijgegeven. Opmerkelijk is dat het festival in het totaal drie Booker Prizewinnaars strikte: Roddy Doyle, Hilary Mantel en DBC Pierre (foto).

In Antwerpen zijn meer dan 35 optredens voorzien op vijf podia. In het literatuurluik is alvast de komst bevestigd van twee Booker Prizewinnaars: Hillary Mantel en DBC Pierre. Mantel is de recentste winnaar van de Booker met haar roman Wolf Hall, een vuistdik boek over de intriges aan het hof van Henry VIII met als centrale figuur de adviseur Thomas Cromwell. Het boek verschijnt in het najaar in het Nederlands. DBC Pierre schreef de onderscheiding in 2003 op zijn conto met Vernon God Little. Dit najaar verschijnt van hem zijn nieuwe roman Lights out in Wonderland. Ook de Spaanse schrijfster Almudena Grandes komt naar Crossing Border.Grandes graaft in haar epos Het ijzig hart het traumatische verleden van Spanje uit aan de hand van een liefdesgeschiedenis. Ook vastgelegd zijn de Filippijnse Asian Literary Prizewinnaar Miguel Syjuco én Michael Madsen, de legendarische Mr. Blonde uit Reservoir Dogs, die als dichter zijn talent toont.
Qua muzikale gasten heeft Crossing Border de Amerikaanse slowcorecultgroep Low gestrikt. Verder maken Local Natives (aanschurend tegen Fleet Foxes en Grizzly Bear) en BP Fallon & band (geldend als de nieuwe standaard in spoken-word-and-music) hun opwachting, evenals Spoon, die na drie jaar met de nieuwe plaat Transference komt. De voorverkoop start op 17 juli via www.crossingborder.be. Tickets kosten 30 euro.
In Den Haag treden grote namen aan als de Amerikaanse zanger Rufus Wainwright, de Amerikaanse rockband Midlake en de Ierse schrijver Roddy Doyle (foto 2), Booker Prizewinaar voor Paddy Clarke Ha Ha Ha in 1993. Hij is niet aanwezig in Antwerpen.

Andere muziekartiesten die in Den Haag optreden zijn The National en net als in Antwerpen Spoon, Local Natives en BP Fallon. Hilary Mantel, Almudena Grandes en Michael Madsen doen ook de hofstad aan, aangevuld met Stephen Vizinczey.

Tags: Literaire evenementen, Britse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening