Jan Terlouw is Nederlandse schrijver met ‘sterkste reputatie'

De 78-jarige jeugdschrijver Jan Terlouw (van onder meer Koning van Katoren en Oorlogswinter) heeft als auteur de sterkste reputatie onder de Nederlanders. Carry Slee en Harry Mulisch prijken respectievelijk op de tweede en de derde plaats, gevolgd door Maarten 't Hart en Kluun. Dat blijkt tenminste uit een onderzoek van het Nederlandse adviesbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy, waarvoor 1.250 Nederlanders zijn ondervraagd. De top tien wordt gecompleteerd door Kees van Kooten, Adriaan van Dis, Hella S. Haasse, Heleen van Royen en Paul van Loon.
Het onderzoek, dat ook peilde naar de Nederlandse boekensector in zijn algemeenheid, onthult verder dat webboekenwinkel Bol.com het sterkste merk is. Literaire prijzen blijken dan weer amper gensters te slaan bij de modale lezer. Van de tientallen literaire prijzen kent de doorsnee Nederlander er maar zeven en dan nog maar "enigszins". Het meest bekend is nog de Gouden Griffel, de jaarlijkse prijs voor het beste kinderboek. Ook de Kinderboekenweek brengt het er goed vanaf en geniet heel wat ruimere bekendheid dan de Boekenweek. Kluwer en A.W. Bruna zijn de uitgeverijen waarvan de namen de meeste belletjes doen rinkelen bij de doorsnee Nederlander. Zie onder meer het Spanningsblog.

Tags: Nederlandse literatuur, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening