KB Den Haag tekent overeenkomst met Google Books

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag en Google Books hebben vandaag een overeenkomst getekend over de digitalisering van de boekencollectie. De overeenkomst impliceert dat meer dan 160.000 rechtenvrije boeken uit de periode 1700-1900 worden gescand en vrij toegankelijk gemaakt via Google Books en de websites van de KB en Europeana. Door de digitalisering is ongeveer 10 procent van de collectie van de KB straks via internet te raadplegen. Op de boeken die worden ingescand rust geen auteursrecht meer. 

De boeken die worden gescand vertegenwoordigen het merendeel van de rechtenvrije collectie van de KB. Deze werken vormen een belangrijke toevoeging op de rechtenvrije boeken die al zijn gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt in Google Books. De collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de achttiende en negentiende eeuw die van groot nut zullen zijn voor wetenschappers en onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als in de rest van de wereld. Hoelang het zal duren vooraleer de 160.000 boeken zijn ingescand en digitaal ontsloten, werd niet bekendgemaakt.

Google Books sloot eerder samenwerkingen met de bibliotheken van Universiteit van Harvard, de Bodleian Library van de Universiteit van Oxford, het Italiaanse ministerie van Cultuur, de nationale bibliotheken van Italië in Rome en Florence en recent nog de nationale bibliotheek van Oostenrijk. In Vlaanderen scant Google nu al enkele jaren ook boeken in de Gentse universiteitsbibliotheek.

Tags: Bibliotheken, Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening