Akkoord over Vlaams modeluitgeefcontract voor algemene boeken

Er is een overeenkomst afgesloten tussen de Vlaamse Auteursvereniging (VAV) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) van de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV) over een modelcontract voor de uitgave van algemene boeken (fictie en non-fictie). Het contract moet garanderen dat hun overeenkomst juridisch sluitend is en geen van beide partijen benadeelt. Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) zal het modelcontract ondersteunen door het gebruik ervan als voorwaarde te stellen bij beurstoekenningen. "Heel belangrijk is dat nu ook alle digitale exploitatiewijzen in detail in het contract zijn binnen gebracht en zijn geregeld in een evenwichtig akkoord voor zowel auteurs als uitgevers", zegt Geert Van den Bossche, beleidscoördinator bij de Vlaamse Uitgevers Vereniging in Boekblad.

In Nederland bestaat zo'n modelcontract, gezamenlijk onderhandeld door de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Vereniging van Letterkundigen (VvL), al geruime tijd. De meest recente versie werd opgesteld in 2004 en aangepast in 2007. Nagenoeg alle uitgeverijen passen het toe. Hoewel een aantal Vlaamse uitgeverijen een (licht aangepaste) versie van het Nederlandse model gebruikten, was er tot dusver geen overeenkomst die aangepast was aan het Belgische recht. "Het is de bedoeling dat het modelcontract voor lange tijd een benchmark in en voor de boekenwereld wordt, zelfs buiten de landsgrenzen", zeggen de VAV en VUV. Ze beklemtonen ook het gezamenlijke draagvlak en het brede front dat door het modeluitgeefcontract wordt gecreëerd. Met de organisatie van wetenschappelijke en educatieve auteurs is nog geen contract terzake afgerond. Zie meer info bij Boekenvak.be

Tags: Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening