Duitse auteur Günter Görlich (82) overleden

De Duitse schrijver Günter Görlich is op 82-jarige leeftijd overleden in Berlijn. Görlich stierf woensdag in een hospice in Berlijn, maar het nieuws werd pas vrijdag door zijn echtgenote bekendgemaakt. 

Görlich, in 1928 geboren in Breslau, genoot grote bekendheid in de voormalige DDR. Na de verwoesting van Dresden in 1945 trok hij met zijn familie naar Dessau, waar hij een opleiding tot slotenmaker volgde. In 1947 vluchtte hij naar West-Duitsland en werkte in Hamburg als lasser, waarna hij in 1952 emigreerde naar Australië. Daar werkte hij als spoorarbeider. In 1955 keerde hij terug naar Oost-Duitsland en werd DDR-staatsburger.  

Hij schreef in eenvoudige taal over alledaagse conflicten in de communistische eenheidsstaat. Hij werd bekend met boeken als Eine Anzeige in der Zeitung en Den Wolken ein Stück näher. Twee keer ontving hij een DDR-staatsprijs. Görlich was in de jaren tachtig lid van het Centraal Comité van de SED, de Oostduitse communistische partij. Sinds 1990 publiceerde hij een aantal kinderboeken. In oktober 2009 werd hij zwaar ziek. Zie meer details bij ntv.de.

Tags: Duitse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening