PERIODIEK # 19 - DW B 'Mijn Amerika'

De blik op de wereldkaart brengt DW B in zijn derde aflevering van 2010 naar de overkant van de Atlantic. Redacteur Arnoud van Adrichem, samensteller en inleider van dit nummer, is gebiologeerd door Amerika, ook al omdat hij er door een panische vliegangst misschien wel nooit zal geraken. New York, Chicago, Washington, San Francisco, Los Angeles ... het blijven voor hem filmdecors of locaties van tv-soaps.

In Mijn Amerika maken dichters, prozaschrijvers en essayisten een Amerika dat hij niet kent, tenzij virtueel. Ze geven contouren aan de mythe ‘Amerika'. Maar ook de teksten zelf creëren in hoge mate dat Amerika, waardoor het bewustzijn van de samensteller niet met het ‘echte' Amerika wordt gevuld, maar met nog meer virtuele verbeeldingen. Astrid Lampe, Erwin Jans, Tom van de Voorde, Dirk van Weelden, Dirk de Schutter, Ingrid Hoogervorst, Atte Jongstra, Lucas Hüsgen en Arjen Duinker scheppen de verenigde staten van Mijn Amerika uit americana, Sean Penn, Dirk Diggler, cold turkey, Leadbelly, four-letter words, G.I. Joe, Kenneth Patchen, rednecks ...
Verder in dit nummer: proza van A.F.Th van der Heijden, een nieuwe katern in de reeks Jonge fotografie in België door Michèle Matyn, de derde aflevering van Patrick Bassants reeks Voorstrijk, zuiging & hechting, poëzie van Lucas Hirsch, literaire kritieken van Jeroen Dera, Sven Vitse en Hans Bogaert over werk van Paul Bogaert, Daniël Robberechts en Thomas Rosenboom en de vaste rubrieken Tijdschriften, waarin Sven Vitse nieuwe edities van Parmentier en nY doorbladert, en Feuilles volantes, met dit keer een reflectie over schrijversmusea als lieux de mémoire.

Tags: Literaire tijdschriften, Amerikaanse literatuur, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Jeroen Paulussen op 18-07-2010
Verwante berichten
Periodiek
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening