Ian McEwan: 'Amerikanen zijn klimaatopwarming zat'

De Britse schrijver Ian McEwan heeft tijdens een promotietournee voor zijn roman Solar vastgesteld dat de Amerikanen de verhalen over de klimaatopwarming hartsgrondig beu zijn, zo meldt The Telegraph. McEwans laatste roman werd in de VS zeer matig onthaald. The New York Times vond het boek een van zijn "minst geslaagde pogingen". The Washington Post riep op Solar niet te lezen, en "te wachten op McEwans volgende roman die het zou overvleugelen".

McEwan zag tijdens de tournee veel "gepassioneerde tegenstanders" van het boek. "Ik werd van mijn stoel geblazen, het was verbazingwekkend. Vooral omdat ik erna naar Canada ging en daar de beste kritieken ooit kreeg." McEwan: "Sommige recensies klaagden dat de roman geen plot had en vormeloos was. Iemand anders vond dan weer dat er te veel plot was. Maar ik denk gewoon dat ik Amerika trof in een bui van diepe verveling over de klimaatopwarming. Ze willen er gewoonweg niets meer over horen, ze zijn het meer dan zat." Toch blijft de schrijver bescheiden: "Of het kan ook gewoon zijn dat het boek niet goed is, die mogelijkheid laat ik open."

Solar, een roman over de opportunististische klimaatwetenschapper en Nobelprijswinnaar Michael Beard die zich door omstandigheden plots gaat beschouwen als de redder van de planeet, won in Groot-Brittannië recent de prijs voor het best komische boek (zie hier). De Nederlandse vertaling van Solar verschijnt in november 2010.

Tags: Britse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 19-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening