Tommy Wieringa schrijft volgend Groot Dictee

De Nederlandse auteur Tommy Wieringa wordt de auteur van het volgende Groot Dictee der Nederlandse Taal. De 21ste editie van het Dictee wordt op woensdag 15 december op televisie uitgezonden.

Wieringa (43) is vooral bekend van zijn roman Joe Speedboot (2005), waarvoor hij de Ferdinand Bordewijk Prijs voor verhalend proza kreeg. Zijn recentste roman Caesarion werd in 2009 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Momenteel is hij vast columnist voor het dagblad De Pers en in Hollands Diep. Het werk van Tommy Wieringa krijgt wereldwijd vertalingen, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt georganiseerd door de Volkskrant, in samenwerking met de NPS. Vorig jaar schreef Gerrit Komrij het dictee, wat tot een foutenlast leidde van gemiddeld 29 fouten, de winnaar had er 7.

Het is een traditie dat het Dictee, steeds een tweestrijd tussen Nederland en Vlaanderen, door een auteur voor zijn rekening wordt genomen. Eerder werd het dictee verzorgd door onder meer Remco Campert en Jan Mulder, Martin Bril en Jan Wolkers. Zie onder meer de Volkskrant.

Vorig jaar was er nog sprake van dat het Nationaal Dictee niet langer zou worden uitgezonden. De netmanager van Nederland 1, Marcel Peek, dreigde er in december 2009 mee het programma te schrappen.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening