Britse schrijfster Beryl Bainbridge (75) overleden

De veelvuldig gelauwerde Britse schrijfster Beryl Bainbridge is vandaag op 75-jarige leeftijd aan kanker overleden, zo heeft haar manager bekendgemaakt en meldt BBC News. De in Liverpool geboren Bainbridge won tweemaal de prestigieuze Whitbread Award: een eerste maal in 1977 voor Injury Time en in 1996 voor Every Man For Himself, een boek waarvoor ze zich liet inspireren op de ondergang van de Titanic. Daarnaast werd Bainbridge vijf keer genomineerd voor de Man Booker Prize. Toch kon ze de hoogste Britse literaire onderscheiding nooit op haar conto schrijven. Volgens haar biograaf Michael Holroyd behoort Bainbrdige ontegensprekelijk tot de grootsten van de Britse literatuur. "She's up there with the best", zo zei hij.

Bainbridge (°1933), die aanvankelijk een carrière als actrice uitbouwde, publiceerde haar eerste roman A Weekend with Claude in 1967. Ophef maakte Bainbridge met Harriet said... uit 1972, een verhaal waarin twee schoolmeisjes in een meester-slavinrelatie vertoeven en uiteindelijk samen een moord plegen. In 1978 liet ze Adolf Hitler opdraven in haar roman Young Adolf, waarin hij als kelner werkt in het Adelphi Hotel. Eveneens succesvolle romans zijn het in 1995 verfilmde An Awfully Big Adventure (1989), met Hugh Grant in een hoofdrol. Haar oeuvre, dat zowel televisiespelen, zwarte komedies en historische romans omvat, leunt regelmatig op autobiografische elementen en zoomde daarbij in op het weinig opwekkende gezinsleven van de Britse lagere klassen. Kort voor haar dood had ze een nieuwe roman in de steigers gezet: The Girl In The Polka-Dot Dress, waarin ze aan de slag ging met de moord op Bobby Kennedy. In 2008 nam The Times Bainbridge op in haar lijst met 50 grootste Britse naoorlogse auteurs. Acht jaar eerder was Bainbridge tot Dame in de Britse kroonorde bevorderd. Zie ook The Scotsman.

Tags: Obituaries, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening