Beruchte Britse boekendief William Jacques krijgt 3,5 jaar cel

De 41-jarige Britse boekendief William Jacques, in bibliofiele kringen bekend én berucht als de Tome Raider, is vandaag veroordeeld tot drie en een half jaar gevangenisstraf, vanwege diefstallen van boeken ter waarde van zowat 40.000 pond in de Royal Horticultural Society in London, zo melden zowel de BBC als The Guardian.

William Jacques is schuldig bevonden aan het ontvreemden van 13 oude volumes uit de Lindley Library tussen 2004 en 2007. Hij werd in april 2007 voor het eerst aangehouden maar vrijgelaten op borgtocht. Sindsdien was de man, die ook onder de valse naam 'Santoro' opereerde, geruime tijd spoorloos. Voor de nu berechte feiten werd hij eind december 2009 aangehouden (zie ons toenmalig bericht).

Opmerkelijk is dat de diefstal  de delen omvat van de befaamde Nouvelle Iconographies des Camellias (1846-1860) van de Gentse negentiende-eeuwse botanicus Ambroise Verschaffelt (1825-1886), een standaardwerk over 'de roos van de aristocraten.' De ontvreemde boeken zijn zo waardevol vanwege de chromolithografieën van verschillende soorten camelia's (afbeelding uit de gestolen volumes). Vaak wordt dit soort boeken in losse bladen gesneden, waarna de afbeeldingen voor grof geld over de toonbank van antiquaren worden verhandeld. Daarom is het zeer de vraag of de gestolen boeken na zoveel tijd nog integraal zullen worden teruggevonden.

De aanklagers spraken alvast van een "systematische, zorgvuldig geplande" diefstal. Jacques gebruikte een valse naam om de bibliotheek binnen te raken, waarna hij de waardevolle boeken onder zijn tweedjas stopte en ermee aan de haal ging. De bibliotheek bevat boeken, afbeeldingen en kunstwerken over botanica, tuinen en design en heeft werk van ruim 500 jaar oud op de planken staan. Volgens rechter Michael Holland bereidde Jacques zich bijzonder goed voor en had hij 'wenslijsten' aangelegd van boeken die hij wou stelen. Het was ook zijn bedoeling om zoveel mogelijk munt te slaan uit het doorverkopen van de boekbanden. "Uw misdrijven waren erop gericht om de culturele nalatenschap van deze bibliotheken te ondermijnen en te vernietigen", zo waste de rechter Jacques de oren. "U hebt allerminst de intentie om u af te keren van wat u een extreem lucratieve en makkelijke manier van misdrijf toeschijnt", voegde hij er nog aan toe.

De hyperintelligente Jacques, die afstudeerde in Cambridge, was in 2002 al eens veroordeeld en kreeg toen vier jaar gevangenisstraf voor 21 verschillende gevallen van boekendiefstal, waarbij hij in het totaal 500 boeken afkomstig van Cambridge University Library, London Library en de British Library scheef sloeg. Hij wist talloze ervan te slijten aan veilinghuizen, wat hem destijds de bijnaam Tome Raider opleverde. De gestolen boeken vertegenwoordigden toen een waarde van 1 miljoen pond.

Jacques krijgt binnenkort ook nog te maken met confiscatieprocedures van de Lindley Library, die de boeken uiteraard terug wil verwerven. Tot op heden zijn ze nog niet opgedoken.

Onlangs was Groot-Brittannië al geheel in de ban van een andere geruchtmakende zaak van boekendiefstal: de ontvreemding van de Shakespeare Folio-editie uit Durham University door de flamboyant gekostumeerde excentriekeling Raymond Scott, wiens proces de pers massaal deed watertanden, zie de details bijvoorbeeld The Telegraph en de chronologie bij BBC.

Tags: Bibliofilie, Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening