Nederlandse scholieren smullen nog altijd van Tim Krabbé (maar ook van Maria Mosterd)

Tim Krabbé's Het gouden ei (1984) en Hella S. Haasse's Oeroeg (1948): dat zijn de meest populaire boeken van het afgelopen jaar bij de Nederlandse middelbare scholieren. Dat valt tenminste af te leiden uit cijfers van Scholieren.com, die voor het tweede jaar op rij de ranglijst publiceerden van de meest geraadpleegde boekverslagen op hun site (schooljaar 2009-2010). Het verslag over Krabbé's  mysterieuze thriller over een verdwenen echtgenote is 299.000 keer gedownload. Oeroeg, goed voor 294.000 raadplegingen én bijna 60 raadpleegbare verslagen op de site, dankt zijn bestorming van de ranglijst aan de campagne Nederland Leest die eind 2009 aan dit boek werd gewijd en waarbij 1 miljoen exemplaren gratis werden uitgedeeld. Kluuns Komt een vrouw bij de dokter staat op drie, de steile klim op de ranglijst komt wellicht mede door de recente verfilming. Op vier prijkt de evergreen De aanslag van Harry Mulisch (1982), de top vijf wordt vol gemaakt door Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd.  De top 10 bevat een handjevol klassiekers: Turks fruit (Jan Wolkers) staat op 8 en Oorlogswinter (Terlouw) op 9, maar Reve, Hermans of Vestdijk komen we niet tegen in de top tien. Marga Minco's Het bittere kruid zakt dit jaar voor het eerst uit de Top 10 naar positie 13.

Op de hotlist met louter titels die de afgelopen 5 jaar verschenen prijkt Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd overigens op één. De controverse over het waarheidsgehalte van dit loverboyverhaal heeft de populariteit ervan dus niet geschaad. Op die lijst vinden we na Het diner van Herman Koch en Lover or loser van Carry Slee op een hoge plaats 4 ook Dimitri Verhulst terug met De helaasheid der dingen (2006). In de lijst van dit jaar is hij ook de eerste Vlaming op nummer 21. Ook Stefan Brijs (De engelenmaker) en Willem Elsschot (Kaas) komen op die lijst voor.

Scholieren.com wordt maandelijks 3 miljoen keer bezocht en is onder Nederlandse scholieren een begrip. De boekverslagen en werkstukken worden door scholieren zelf ingestuurd, gecontroleerd door een team van vrijwilligers en massaal geraadpleegd door hun lotgenoten op zoek naar info over hun "lezen voor de lijst" boeken. Of de scholieren de boeken nog daadwerkelijk zelf lezen, blijft meer en meer een raadsel. (foto Krabbé: David Mariusz)

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout/Dirk Leyman op 21-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening