Espresso Book Machine zet voet aan wal in Amsterdams American Book Center

De Amsterdamse boekenwinkel American Book Center, gevestigd op het Spui, haalt vanaf 25 september 2010 de veelbesproken Espresso Book Machine naar haar zaak, meldt Boekendingen. Daarmee krijgt American Book Center de primeur op het Europese vasteland van het logge apparaat, dat binnen een paar minuten een digitaal boek naar keuze in 'bibliotheek-kwaliteit'-formaat afdrukt, volgens de principes van print on demand dus. Elk exemplaar krijgt een full-colour paperbackcover en het boek wordt ook gebonden. Drie miljoen titels komen in aanmerking voor deze procedure. En wie een eigen boek of manuscript in boekvorm wil gedrukt zien, kan dat op een schijfje of geheugenstick meebrengen. Het ABC moet naar eigen zeggen 5.000 boeken op jaarbasis printen om uit de kosten te raken.

De Espresso book machine, waarvan nu de versie 2.0 beschikbaar is, wekte al veel verbazing. Het toestel werd ontwikkeld door On Demand Books en in 2007 door Time Magazine al uitgeroepen tot "beste uitvinding" van het jaar. Vooraanstaande uitgevers zoals Hachette Book Group, McGraw-Hill en Macmillan beslisten al om deze mini-drukkerij ook in huis te nemen. De Espresso Book Machine kan 112 pagina's per minuut drukken. De naam is uiteraard afgeleid van het idee dat boeken drukken even makkelijk wordt als een kopje koffie maken. Achter het ambitieuze opzet schuilen de fameuze 78-jarige uitgever Jason Epstein en Dane Neller. In augustus 2007 werd het eerste exemplaar in gebruik genomen in de New York Public Library, in de winkel van de Londense Blackwell is het apparaat ook al operationeel. Directeur Lynn Kaplanian van het American Book Center zegt in Boekblad dat de Espresso Book Machine ook een publiekslokker moet worden: "In andere winkels zie je ook dat mensen komen kijken met kinderen. Het is een soort van toverlantaarntje. De zijkant is open en je ziet uiteindelijk het boek uit een gleuf vallen."

Tags: Digitalisering, Boekhandel
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening