Amazon verwerft exclusief e-bookbacklist van Roth, Nabokov en Amis

De onlineboekenwinkel Amazon heeft de exclusieve rechten verworven op de e-bookversies van het werk van een aantal mondiale topauteurs. Dankzij een deal met het toonaangevende literair agentschap van de Brit Andrew Wylie ('The Jackal') krijgt Amazon als enige voor twee jaar de beschikking op boeken uit de backlist van onder meer Philip Roth, Norman Mailer, Vladimir Nabokov, John Updike, Salman Rushdie en zelfs boeken van Nobelprijswinaars V.S. Naipaul en Orhan Pamuk. Dat betekent dat deze e-books enkel beschikbaar komen via de Kindle-store en dus niet kunnen aangeschaft worden via de iPad of andere elektronische dragers of e-readers.

De deal komt er nadat internationale topauteurs als Philip Roth en Orhan Pamuk eerder hun onvrede betuigden over de manier waarop hun uitgevers met hun e-bookrechten omsprongen. Nu omzeilen zij hun uitgever en drukken ze via hun vertegenwoordiger Wylie Agency in feite zelf hun eisen door. De titels zijn nu ondergebracht bij Odyssey Editions, een door Wylie en Amazon in het leven geroepen joint venture. Vanaf vandaag worden 20 befaamde boeken uit die portefeuille door Amazon aangeboden. Zo zul je Lolita van Nabokov elektronisch enkel via de Kindle kunnen aankopen, net als Portnoy's Complaint van Philip Roth of een andere klassieker als Midnight Children van Salman Rushdie. De deal is verder tekenend voor de bikkelharde concurrentieslag die momenteel woedt tussen Amazons e-reader Kindle en Apple's I-Bookstore en iPad en zich ook scherp toespitst op de aangeboden content.

Maar intussen heeft de Amerikaanse uitgever Random House, waarbij nogal wat van de betrokken auteurs onder contract liggen, aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen de deal, omdat Wylie Agency de contractuele voorwaarden zou schenden die de auteurs met hun uitgevers hebben. Zie de berichtgeving bij The Guardian en de Los Angeles Times.

Tags: Digitalisering, Amerikaanse literatuur, Wereldliteratuur, Nobelprijs, Klassiekers
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening