'Dood in Venetië'-hotel komt in handen van projectontwikkelaars

Het Lido Grand Hôtel des Bains in Venetië, decor  en inspiratiebron voor Thomas Manns Dood in Venetië (1912), valt ten prooi aan projectontwikkelaars. Enkele maanden geleden sloot het elegante hotel, waar ook de Hollywoodsterren kind aan huis waren, discreet de deuren. Binnenkort wordt het een luxe-appartementencomplex. In februari 2008 woedde nog een hevige brand in het hotel (zie ons toenmalig bericht).

Volgens The Guardian zijn cinefielen en kunstminnenden van de kaart door het nieuws en zal de sluiting ook repercussies hebben voor het filmfestival in Venetië. Onder meer Andrea Martini, filmcriticus en professor in de cinematheorie aan de Universiteit van Siena, is onthutst door het nieuws. De man verbleef 22 jaar op rij in het hotel ten tijde van het Filmfestival. Hij is boos dat de stad Venetië niet in de bres springt om het Grand Hôtel des Bains te beschermen. "Ik ben in rouw", zegt Martini. "Het kan frivool lijken, maar het is uiteindelijk een erg serieuze zaak. Iemand in het stadhuis van Venetië maakt een fout in het niet beter beschermen van wat een internationale en historische schat is."

In Der Tod in Venedig laat Thomas Mann Von Aschenbach, een bedaagde heer van stand, in het hotel logeren. Op het strand valt zijn oog op Tadzio, een Poolse jongen in badpak. Thomas Mann logeerde van 2 mei tot 2 juni 1911 met zijn vrouw en broer in Grand Hôtel des Bains. Toen zijn dagboeken in 1975 werden vrijgegeven bleek "dit geval van knapenliefde", zoals Mann het beschreef, in hoge mate autobiografisch te zijn.

 

De nieuwe eigenaars, projectontwikkelaars Est Capital, kochten het hotel al in alle stilte in 2008. Ze zeggen dat het in zijn geheel wordt gerenoveerd en zal heropenen in 2011 als Des Bains-residenties, waarvan sommige te huur en andere te koop zullen zijn. Ook beloven ze mee werk te maken van de renovatie van de 2,2 kilometer lange zeepromenade. Al eerder kreeg Est Capital het oude Al Mare hospitaal in handen, evenals drie palazzi in het centrum van Venetië.

Het stadsbestuur van Venetië bekent dat het niet steeds voldoende middelen heeft om de historische gebouwen op hun eentje veilig te stellen, met een immer slinkende bevolking en dalende belastinginkomsten. "Bovendien heeft de stad geoordeeld om niet tussen te komen, gezien het hotel in privéhanden was."

Regisseur Stephen Frears zegt dat de verkoop van het Lido Grand Hôtel Les Bains "het einde van een tijdperk" betekent. "I'm only glad that Dirk Bogarde isn't alive to have seen this." Bogarde speelde de hoofdrol in de verfilming van Dood in Venetië door Luchino Visconti uit 1971, waarbij het Lido uiteraard het hoofddecor vormde (zie hier). Ook in Anthony Minghella's The English Patient komt het voor. In 1929 overleed Sergei Diaghilev, de stichter van de Ballets Russes, in het hotel. Over literaire hotels, lees ook deze recente bijdrage in onze rubriek Uit onze magazijnen.

Tags: Duitse literatuur, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-07-2010
Verwante berichten
Reacties

En waar moet Harry Mulisch nu logeren tijdens zijn jaarlijkse verblijf in Serenissima?

geplaatst door Peter Hoffman op zaterdag 24 juli 2010 om 11u26
Geef uw mening