Antwerpen zet 'Jolly Joker'-nachtclub in teken van Elsschot

Op 6 augustus opent op het hippe Eilandje in Antwerpen de partyclub Jolly Joker de deuren. Jolly Joker verwijst naar een scène in Elsschots Het dwaallicht waarin Laermans op zijn zwerftocht door nachtelijk Antwerpen de drie Afghaanse matrozen wil meenemen "naar Jolly Joker in de Zakstraat, waar goedkope meisjes zitten met zulke tieten".

Organisator vzw 5 voor 12 vertimmerde een verlaten aanwervingslokaal voor dokwerkers aan de Rijnkaai tot de Jolly Joker en wil met een mix van literatuur en muziek een andere kant van Willem Elsschot belichten; die van de gladde commerçant die duistere cafés frequenteerde en maîtresses had.

Zes vrijdagen op rij brengt de zomerclub een literair programma gemixt met dj-sets en danslessen, badend in de sfeer van de jaren veertig en vijftig. Op zaterdagavond transformeert de club tot muziektent met optreden van Belgische en internationale bands als Dez Mona, Isbells en The Bony King of Nowhere. Op de openingsavond ontpopt Vitalski zich tot literatuurdocent met een les getiteld "De hel van Elsschot: 50 jaar dood - smeekt om herdenking toch?". De week erna wagen dichters Maarten Inghels, Eva Mouton, Peter Holvoet-Hanssen, Joke van Leeuwen, Bert De Geyter, Willem Claassen en Andy Fierens zich aan hun eigen dichterlijke interpretatie van Elsschots poëzie. Verderop in het programma vinden we ook de Nederlandse schrijver Christaan Weijts terug die zich out als een kenner van de dark side van Elsschot . Op de slotavond van het literaire luik spelen Rudy Trouvé en zijn kompanen hun soundtrack van de muziektheatervoorstelling Het Dwaallicht die ze brachten voor Braakland/ZheBilding. De Jolly Joker-club is geopend tot 25 september.

Het festival De Stad van Elsschot dendert voort tot eind december, de per maand opgemaakte agenda kan u hier bekijken.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 26-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening