'I Write Like'-site zoekt uit of je schrijft à la Stephen King of James Joyce

De website I Write Like lijkt een gat in de (schrijvers)markt te hebben gevonden. Op basis van een aantal paragrafen van je eigen teksten kun je er laten analyseren bij welke bekende auteur je schrijfsels het dichtst aanleunen. Een paar eenvoudige muisklikken volstaan om na te gaan of je schrijft als Ernest Hemingway, Stephen King, James Joyce of zelfs Virginia Woolf. Althans, zo wordt beloofd. De site analyseert daarvoor de lengte van de zinnen, het gebruik van leestekens en de woordkeuze en legt ze naast de teksten van de befaamde auteurs.
In een mum van tijd werd I Write Like een internethit. Sinds haar lancering een kleine maand geleden kreeg de site al 1 miljoen mensen over de vloer en kon ze zich verheugen in massale Amerikaanse media-aandacht. De site is het geesteskind van de 27-jarige Russische softwareprogrammeur Dmitri Chestnykh uit Montenegro en zijn bureau Coding Robots. "Ik wil er een educatieve site van maken en mensen raad geven om beter te schrijven", zegt Chestnykh.
Exacte wetenschap is I Write Like allerminst. Chestnykh ging te rade bij het principe van de e-mailspamfilters, waardoor de tekstanalyse gebeurt op basis van trefwoorden. Dat haalt de nauwkeurigheid ervan nogal onderuit. De invloed van ritme en structuur van teksten is amper ingecalculeerd.

Een aantal tests zorgde alvast voor hilarische resultaten. De Canadese schrijfster Margaret Atwood (foto), van wie het werk in de vergelijkingsdatabase is opgenomen, probeerde de site uit met haar eigen boeken. Maar volgens I Write Like schreef ze helemaal niet als Atwood, maar eerder als Stephen King. The New Yorker haalde een geintje uit met een uitnodiging voor een verjaardagsfeest en kreeg te horen dat het een tekst à la James Joyce was. En Lady Gaga's songteksten voor ‘Alejandro' bleken veel raakpunten met Shakespeare te vertonen. Een speech van Obama uit juni leunde dan weer aan bij de postmodernistische cultauteur David Foster Wallace. Chestnykh geeft toe dat er nog veel kinderziekten zijn aan zijn gimmick. Hij beloofde werk van meer auteurs te gaan opladen om de vergelijkingen accurater te maken. Zie Yahoo News en de Volkskrant.

Tags: Digitalisering, Klassiekers
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-07-2010
Verwante berichten
Reacties

Nu weet ik eindelijk waarom ik geen uitgever vind: I write like James Joyce!!

geplaatst door ingrid knipfer op zondag 01 augustus 2010 om 13u32

Ik probeerde ook enkele auteurs uit: Coetzee, Salinger, Vonnegut, Gordimer, Jelinek, McEwan, Hemingway, ... Enkel Hemingway en Vonnegut kwamen altijd bij zichzelf uit.

geplaatst door Dennis Daniels op woensdag 28 juli 2010 om 02u17
Geef uw mening