Longlist Booker Prize met Peter Carey, maar zonder Amis en McEwan

De Australische auteur Peter Carey kan voor de derde maal de prestigieuze Booker Prize op zijn conto schrijven. Met zijn onlangs verschenen roman Parrot and Oliver in America is hij een van de dertien genomineerden op de longlist van de jaarlijkse Britse prijs voor beste Engelstalige roman, ter waarde van 50.000 pond. Carey won de onderscheiding al in 1988 en in 2001. Op de gisteren bekendgemaakte longlist met acht mannelijke en vijf vrouwelijke auteurs bevinden zich ook grote namen als David Mitchell (The Thousand Autumns of Jacob de Zoet), Rose Tremain (Trespass) en Damon Galgut (In A Strange Room), stuk voor stuk auteurs die het eerder al tot op de shortlist schopten. Erg verrassend is dat kleppers als Martin Amis enIan McEwan met respectievelijk The Pregnant Widow en Solar over het hoofd werden gezien. Juryvoorzitter Andrew Motion sprak van een "exceptionele" keuze van dertien romans met een "intrinsieke kwaliteit."

De shortlist wordt op 7 september vrijgegeven, terwijl de winnaar wordt bekroond op 12 oktober. De onderscheiding ging vorig jaar naar Hillary Mantel voor haar historische roman Wolf Hall. Zie BBC News.

De integrale longlist:

- Peter Carey, Parrot and Olivier in America (Faber and Faber)

- Emma Donoghue, Room (Pan MacMillan - Picador)

- Helen Dunmore, The Betrayal (Penguin - Fig Tree)

- Damon Galgut, In a Strange Room (Grove Atlantic - Atlantic Books)

- Howard Jacobson, The Finkler Question (Bloomsbury)

- Andrea Levy, The Long Song (Headline Publishing Group - Headline Review)

- Tom McCarthy, C (Random House - Jonathan Cape)

- David Mitchell, The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (Hodder & Stoughton - Sceptre)

- Lisa Moore, February (Random House - Chatto & Windus)

- Paul Murray, Skippy Dies (Penguin - Hamish Hamilton)

- Rose Tremain, Trespass (Random House - Chatto & Windus)

- Christos Tsiolkas, The Slap (Grove Atlantic - Tuskar Rock)

- Alan Warner, The Stars in the Bright Sky, (Random House - Jonathan Cape)

Tags: Literaire prijzen, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening