Per Olov Enquist krijgt Oostenrijkse Staatsprijs voor Literatuur

De Zweedse auteur Per Olov Enquist (°1934), die beschouwd wordt als de grand old master van de Zweedse literatuur, heeft de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur ontvangen. De prijs, die open staat voor de hele wereldliteratuur, heeft een waarde van 25.000 euro. 

Verteller Enquist gaat voor zijn proza en toneelstukken meestal uit van historische gebeurtenissen. Daarbij hanteert hij meestal een grote eruditie en staat hij meestal aan de kant van de verliezers in de samenleving. De jury van de Oostenrijkse Staatsprijs wees erop dat zijn verhalen "zich ergens tussen fictie, reportage, essay en autobiografie" bevinden. Tot zijn bekendste boeken behoren Het bezoek van de lijfarts en De vijfde winter van de magnetiseur (over de Deense koning Christiaan VII), het boek waarmee hij wereldwijd doorbrak. Verder schreef hij ook onder meer De reis van de voorganger, Kapitein Nemo's bibliotheek en Blanche en Marie. Zijn werk is in 27 talen vertaald. In 1989 ontving Enquist in de VS al de National Book Award.
De Oostenrijkse Staatsprijs heeft een fraai palmares. Sinds de eerste uitreiking in 1965 zijn onder meer Jorge Semprun, Umberto Eco, Milan Kundera, Friedrich Dürrenmatt, Simone de Beauvoir en Harold Pinter bekroond. Zie onder meer The Independent

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening