WEBSITESTORIES # 6 - Spanningsblog & Crimezone

Wie in de Lage Landen het nieuws uit de (al dan niet literaire) thrillerwereld op de voet wil volgen, is bijna gedoemd om zowel De Spanningsblog als Crimezone regelmatig een visite te brengen. Maken beide sites de verwachtingen waar? Een doorlichting.

 

Spanningsblog wordt sinds april 2007 samengesteld door Peter Kuijt, in het dagdagelijkse leven eindredacteur bij de Geassocieerde Persdiensten. Kuijt volgt de Nederlandse en buitenlandse thrilleractualiteit met een argusoog en zorgt dagelijks voor updates. Je proeft hier in ieder geval de journalistieke spirit en de berichten zijn meestal kundig geschreven en to the point. Qua puur thillernieuws leren we bijvoorbeeld deze week dat onze (lees: Nederlandse) jongens in Afghanistan de actietitel Onmacht van Charles Den Tex cadeau kregen en vrijgesteld waren van de aankoopverplichting van een andere thriller, thrillerauteur Anjet Daanje een nieuwe dramaserie schreef voor de NCRV of de Amerikaanse talkshowhost Glenn Beck met zijn nochtans afgekraakte politieke thriller The Overton Window, de bestsellerlijsten in de Verenigde Staten aanvoert.

De Spanningsblog moet het niet hebben van toeters en bellen: degelijkheid staat voorop en de vormgeving is lang niet het speerpunt (ondanks een recente restyling, is die niet echt overtuigend). Op zich kan dat natuurlijk ook een verademing zijn in het in schreeuwerige omslagen grossierende thrilleruniversum. Vaste rubrieken zijn o.a. het handige Wordt Verwacht, de auteursinterviews in Vraag en Antwoord en de lijst Best Verkocht die wekelijks netjes meldt welke thrillers de CPNB Bestsellerslijst top 60 haalden. De rubriek Recensies wordt verzorgd door Peter Kuijt en enkele gelegenheidsrecensenten. Daaronder Monique Brandt, Aly Knol, Theo Hakkert, Hans Knegtmans, Maarten Moll en Arno Ruitenbeek, hun (kranten?)bijdragen worden met hun toestemming overgenomen. De gastbijdragen van thrillerauteurs zelf durven al eens een polemische inslag te hebben.

Enkele minpuntjes toch: de site zweert nog steeds bij de pure blogvorm en is dus geen juweel qua doorzoekbaarheid, de bronnen van de berichten worden wel vermeld maar binnen de berichten zélf wordt er zelden gelinkt. Qua zoekmogelijkheid is er nu wel deze tool, die nog maar eens aantoont hoe ijverig De Spanningsblog tewerk is gegaan de voorbije jaren en waarmee je de 1.700 recensies en interviews over boeken van ruim 400 auteurs kunt opsnorren. 

Verder overheerst wel de indruk dat het zwaartepunt (zeker qua nieuws) bij de Nederlandse, Angelsaksische en Scandinavische thrillers ligt terwijl de Franse, Duitse en zeker de Latijns-Amerikaanse auteurs het met heel wat minder aandacht moeten stellen. En overigens, wie zijn reserves heeft bij het Twitterfenomeen, moet maar eens rondneuzen in de rubriek "Zij twitteren ook" waar je de tweets van enkele Nederlandse thrillerschrijvers kunt meelezen. We hoeden ons toch maar voor citeren. (JE/DL)

 

Crimezone werd opgericht in 2002 en begin dit jaar door uitgeverij A. W. Bruna overgenomen van Unieboek. De site drijft dus niet op louter enthousiasme van enkele thrillerliefhebbers maar wordt commercieel gerund. Crimezone wordt gedragen door een redactie, geleid door Sander Verheijen. Hij was destijds mee betrokken bij de oprichting van de site en keerde er recent weer naar terug. De redactie kreeg wél een statuut dat haar onafhankelijkheid garandeert.

Ze kan de indrukwekkende schare auteurs die door Bruna op de markt worden gebracht - onder meer John Grisham, Ruth Rendell, Elizabeth George, James Patterson, Stieg Larsson en Unni Lindell - dus vrij en vrank beoordelen. Crimezone biedt de thrillerfan een zeer overzichtelijke site met grosso modo dezelfde rubrieken als De Spanningsblog; nieuws, interviews, wordt verwacht, de awards en recensies. Wel is alles prima gestructureerd en doorzoekbaar. Via de indrukwekkende auteurs- en titeldatabase is het mogelijk om van zowat elke auteur die zich ooit op het thrillerpad begaf relevante info te vinden.

Maar het blijft goed te beseffen dat een uitgeverij uiteindelijk mee achter de knoppen zit.  Die kijkt vast met veel marketinginteresse naar het klikgedrag van de bezoeker: welke content werd het meest geraadpleegd, waar werd er doorgeklikt? (JE)

Tags: Nederlandse literatuur, Digitalisering
Geplaatst door Johan Eeckhout/Dirk Leyman op 05-07-2010
Verwante berichten
Websitestories
Reacties

Hartelijk dank dat u de moeite heeft genomen om De Spanningsblog eens kritisch tegen het licht te houden. Als ik zo uw op- en aanmerkingen lees, kom ik met een redelijke voldoende uit de strijd. Waar het kan zal ik de doorzoekbaarheid proberen te vergemakkelijken en ook uw kritiek betreffende thrillernieuws uit Frankrijk, Duitsland en Latijns-Amerika heeft mijn aandacht. Hoewel mijn streven is de blog permanent te verbeteren, moet niet uit het oog verloren worden dat het nog steeds een site is die uit pure liefhebberij is opgezet. Er zijn geen partijen die de blog financieel ondersteunen. Onafhankelijkheid staat voorop en dat wil ik graag zo houden.

geplaatst door Peter Kuijt op maandag 05 juli 2010 om 08u32
Geef uw mening